1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB Türkiye’ye yaptırım listesini genişletecek

AB Türkiye’ye yaptırım listesini genişletecek

AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmaları nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemlerle ilgili ek listeler hazırlayacak. 

AB Türkiye’ye yaptırım listesini genişletecek

Enerji Günlüğü - AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmaları nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemlerle ilgili ek listeler hazırlayacak. 

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderleri Zirvesi’nde üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından Türkiye ile ilgili bir uzlaşıya varıldığı açıklandı ve bildirinin ilgili kısmı paylaşıldı. Bildiride 11 Kasım 2019'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki "yetkisiz olduğu ileri sürülen" arama faaliyetleri hakkında alınan kısıtlayıcı tedbir kararı temelinde, daha önce hazırlanan listeye ek yapılması için AB Konseyi'ne çağrı yapıldı. 

Yeni yaptırım listesine Türkiye'den altı civarında yetkilinin eklenmesinin ve önümüzdeki birkaç hafta içerisinde de uygulama sokulmasının planlandığı gelen bilgiler arasında. 

AYRINTILI YOL HARİTASI HAZIRLANACAK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonu, Mart 2021'de yapılacak zirveye kadar nasıl bir yol alınacağıyla ilgili ayrıntılı ve seçenekli bir rapor hazırlayacak. Borrell ayrıca Doğu Akdeniz konulu çok taraflı konferans teklifini ileriye taşıma çalışmaları yürütecek.

Bildiride bunun dışında AB’nin Türkiye ve Doğu Akdeniz'deki durumla ilgili konularda ABD ile koordinasyon içinde olmayı amaçlayacağı kaydedildi. 

YUNANİSTAN İLE GERGİNLİĞİN DÜŞÜRÜLMESİNDE AB ISRARCI

Bildiride, Türkiye'nin tek taraflı adımlara ve provokasyonlara devam ettiği, AB'ye karşı söylemini yükselttiği kaydedildi. Bununla birlikte Oruç Reis Gemisi’nin Antalya Limanına dönmesinin olumlu olarak not edildiği belirtilerek, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesinde AB tarafının ısrarcı olduğu ifade edildi.

ERDOĞAN: MART AYINDA DA BİR ŞEY ÇIKACAĞINI SANMIYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB zirvesinden çıkan sonuç bildirgesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, Zirve’nin birkaç ülkenin beklentilerine cevap vermediğini kaydetti. Erdoğan, “Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, bizim olumlu tavırlarımız bunların beklentilerini boşa çıkardı. Birlik üyelerinden aklıselim sahibi ülkeler olumlu tavır ortaya koyarak bu oyunu boşa çıkardı. Mart ayında bu iş netleşecek diye bir şey var ben oradan da bir şey çıkacağını sanmıyorum zira AB ülkelerinin Türkiye’ye vermesi gereken çok şey var, vize muafiyeti gibi. Temenni ederim ki bu süreci adil bir şekilde tamamlarız” dedi. 

AB’NİN ŞU ANA KADAR UYGULADIĞI YAPTIRIMLAR

2019'da yapılan Konsey toplantısında Kıbrıs'ın egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bazı isimlerin AB ülkelerine girişi yasaklandı ve bazı şirketlerle birlikte mal varlıkları donduruldu.

Ayrıca AB üyesi ülke vatandaşlarının da bu kişi ve şirketlere fon sağlaması yasaklandı.

Şubat 2020'de de listeye Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu eklendi. Akalın ve Namoğlu'na AB ülkelerine giriş yasağı kondu ve bu ülkelerdeki malvarlıklarının dondurulması kararı alındı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler