1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ABD, Asya güneş paneline gümrük muafiyetinden vazgeçiyor

ABD, Asya güneş paneline gümrük muafiyetinden vazgeçiyor

ABD Senatosu, Tayland, Vietnam, Malezya ve Kamboçya’dan güneş paneli ithalatında gümrük vergisini iki yıllığına askıya alma kararını geri çekti.

ABD, Asya güneş paneline gümrük muafiyetinden vazgeçiyor

Enerji Günlüğü - ABD, güneş enerjisi sektörünü güçlendirmek için Güneydoğu Asya’dan panel ithalatında iki yıllık gümrük vergisi muafiyeti kararını geri çekti. 

ABD, yerli güneş paneli üretimini desteklemek ile iklim hedeflerini yakalamak arasında bir türlü karar veremiyor. ABD Senatosu, küçük ölçekli yerli üretimi desteklemek amacıyla Güneydoğu Asya'daki dört ülkeden ithal edilen güneş panelleri üzerindeki tarifelerin askıya alınmasını geri çekti. Ancak, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu kararı veto etmesi bekleniyor. 

Biden, geçtiğimiz yıl Haziran ayında güneş enerjisi projelerinin maliyetini artıracağı ve gelişmeyi durduracağı gerekçesiyle, Malezya, Kamboçya, Tayland ve Vietnam'dan yapılan güneş paneli ithalatına iki yıl süreyle tarife koymama kararı almıştı. Bu dört ülkeden gelen paneller, ABD'nin güneş paneli ihtiyacının yaklaşık %80'ini karşılıyor. 

GÜNEŞ YATIRIMLARI OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Yerli üreticiler, daha ucuz olan yabancı ürünlerle rekabet edemediklerini belirtiyorlar. Senato'da kabul edilen tasarı, yerli işletmeler için olumsuz piyasa koşullarının devamına yol açabilir. Güneş Enerjisi Endüstrileri Derneği, bu kararın sektörün bu yılki yeni kapasitesinin %14'ünün iptal edilmesine ve 4,2 milyar dolarlık yatırım kaybına yol açacağını öne sürdü.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler