1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ABD’de panel ithalatı ve iklim hedefi çelişkisi

ABD’de panel ithalatı ve iklim hedefi çelişkisi

ABD, yerli güneş paneli üretimi ve iklim hedeflerinin arasında sıkışmış durumda. Anti damping uygulamaları yerli üretime yararken, diğer tarafta iklim hedefleri zora giriyor.

ABD’de panel ithalatı ve iklim hedefi çelişkisi

Enerji Günlüğü - ABD, yerli güneş paneli üretimi ve iklim hedeflerinin arasında sıkışmış durumda. Anti damping uygulamaları yerli üretime yararken, diğer tarafta iklim hedefleri zora giriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) güneş paneli ithalatı, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ürünlere yönelik anti damping uygulamalarına rağmen, piyasayı belirlemeye devam ediyor. 

ABD Ticaret Bakanlığı, yerli üreticiler yararına Çin merkezli güneş paneli ithalatına karşı %250 gibi yüksek oranlarla anti damping uyguluyor. 2012 yılına kadar büyük çoğunluğu Çin’den ithal edilen ucuz güneş panelleri, ülkedeki iklim değişikliği ve temiz enerji programında önemli ilerlemeye neden olmuştu. 

Ancak yerli üretime darbe vuran ithalat, 10 yıldır anti damping tedbirleriyle yavaşlasa da Amerikalı üreticilerin istediği ölçüde gerilemedi. Çünkü ülkede kullanılan güneş panellerinin önemli bir kısmı hala Kamboçya, Malezya, Tayland ve Vietnam'dan ithal ediliyor. 2021 yılında güneş paneli ithalatının %85’i bu 4 ülkeden geliyordu. 

Öte yandan ithalatı azaltmaya yönelik tedbirler, ABD'deki iklim değişikliği ve temiz enerji hedeflerine darbe vuruyor. Çin Halk Cumhuriyeti ise damping önleyici tedbirlerden etkilenmemiş görünüyor. Çin Gümrük Genel İdaresi, Çin'in güneş paneli ihracatının Covid-19 pandemisi etkilerine rağmen, 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %109 artarak 41,3 GW’lık kapasiteye yükseldiğini duyurdu. 

2022 Mart ayında, ABD'li bir üreticinin şikayetiyle açılan soruşturmada, Çin şirketlerinin anti damping uygulamalarını aşmak için Güneydoğu Asya'da güneş enerjisi fabrikaları işleterek faaliyetlerini offshore yapıp yapmadığı araştırılıyor. İddialar ispatlanırsa, ABD’nin damping tedbirlerini Kamboçya, Malezya, Tayland ve Vietnam'ı da kapsayacak şekilde genişletmesi ihtimali bulunuyor. Ağustos ayında sonuçlanması beklenen soruşturmada iddialar haklı bulunursa, Çinli offshore tesisleri, geriye dönük olarak yaklaşık 3,6 milyar dolar cezayla karşı karşıya kalacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler