1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD’de akaryakıt boru hattına siber saldırı!

ABD’de akaryakıt boru hattına siber saldırı!

ABD'nin en önemli akaryakıt boru hattı olan ve ülkenin Doğu eyaletlerine hizmet veren Collanial Boru Hattı'na fidye için siber saldırı düzenlendi. 

ABD’de akaryakıt boru hattına siber saldırı!

Enerji Günlüğü - ABD'nin en önemli akaryakıt boru hattı olan ve ülkenin Doğu eyaletlerine hizmet veren Collanial Boru Hattı'na fidye için siber saldırı düzenlendi. 

ABD’de Meksika Körfezi yakınlarındaki rafinerilerden New Jersey ve Teksas eyaletine uzanan Colonial Boru Hattı, Cumartesi gününden bu yana bir siber saldırı nedeniyle hizmet veremiyor. ABD’nin doğu eyaletlerinde akaryakıt boru hattı işleten Colonial Pipeline şirketi, fidye yazılımına hedef olduğunu bildirerek faaliyetlerini geçici bir süreliğine durdurdu. Şirket saldırıyı düzenleyenler ya da ne kadar fidye istendiği konusunda bilgi vermedi. 

8.850 kilometre uzunluğundaki hat ile günde 3 milyon tonun üzerinde benzin, jet yakıtı ve fuel-oil taşıyan şirket, ABD’nin Doğu yakasında kullanılan tüm yakıtın yüzde 45’ini naklediyor. Analistler, fiyatların henüz etkilenmediğini; ancak kesinti uzadığı takdirde hattın önemi nedeniyle özellikle yerel tedarik zincirlerinde büyük bir etki yaşanabileceğini ifade ediyor.

HİZMETİN AKSAMAMASI İÇİN YARDIM TALEBİ

Cumartesi günü düzenlenen siber saldırı sonrası kapatılan bazı küçük boru hatlarının, temnilaller ve dağıtım noktaları arasındaki boru hatlarının, devreye alındığını belirten Colonial Pipeline, ana boru hattının ise hala kapalı olduğunu bildirdi. Saldırının bazı IT sistemlerini etkilediğini bildiren şirket, saldırıyı incelemek üzere bir siber güvenlik şirketinden destek aldığını, emniyet ve federal güvenlik dairelerinden yardım istediğini açıkladı. Colonial Pipeline yaptığı açıklamada, boru hattının faaliyetlerine güvenli ve verimli bir şekilde dönmesinin ve hizmetin elden geldiğince az aksamasının amaçlandığını bildirdi.

ABD BÖLGEDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ

Geçtiğimiz yıl yaşanan SolarWinds saldırısının arkasından gelen bu saldırı, ABD’nin altyapı güvenliğine ilişkin endişelere neden oldu. Korsanların ABD enerji altyapısına yönelik saldırılarının giderek arttığı ve enerji sistemlerinin güvenliğine ilişkin çalışmaların Biden yönetiminin altyapı hedeflerinin merkezinde yer alması gerektiği kaydediliyor. Beyaz Saray'dan bir sözcünün verdiği bilgiye göre Biden yönetimi, boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi ve akaryakıt arzında aksama olmaması için Cononial ile birlikte çalışıyor. ABD, bölgede olağanüstü hâl ilan etti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler