1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımı

AB’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımı

Avrupa Birliği (AB) Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarını sürdürmesi nedeniyle Türkiye'ye karşı yaptırım kararı aldı. 

AB’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB) Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarını sürdürmesi nedeniyle Türkiye'ye karşı yaptırım kararı aldı. 

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarıyla ilgili Türkiye'ye karşı fon kesintisi, üst düzey toplantıların şimdilik yapılmaması ve Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edilmesini içeren yaptırımların onaylandığı bildirildi. 

DÖRT AYAKLI YAPTIRIM KARARI

Açıklamaya göre onaylanan yaptırımlar kapsamında, Brüksel'in Ankara ile Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması için üst düzey görüşmeleri durdurması; Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı dahil şimdilik üst düzey toplantıların yapılmaması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği Konseyi, Komisyon'un 2020 için Türkiye’ye 'katılım öncesi yardımların' azaltılması önerisini de onayladı. Bu kapsamda AB tarafından Türkiye'ye üyelik öncesi aktarılan destek fonlarında 146 milyon euro kesinti yapılacak. Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edildi.

YAPTIRIMLARIN DEVAMI GELEBİLİR

Kararda ayrıca Türk hükümetinin yürütülen sondaj faaliyetleri ile AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ek yaptırımlar öngörülebileceği belirtiliyor. "Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarını sürdürmesinden dolayı durumun yakından takip edildiği ve gerektiğinde yeniden konunun gündeme getirileceği" ifadesi kullanılan kararda, sondaj faaliyetlerine katılan şirketler ve gerçek şahısların da yaptırım kapsamına alınabileceği uyarısına yapılıyor.

YAPTIRIM KARARININ AÇIKLANMASI ERTELENDİ

Euractiv'in AB diplomatlarına dayandırdığı haberine göre, AB yaptırım kararını duyurmayı 15 Temmuz’un yıldönümü dolayısıyla Ankara’dan gelen talep üzerine birkaç saatliğine erteledi.

Geçtiğimiz Haziran ayında AB devlet ve hükümet başkanları Avrupa Komisyonu'nu Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında yürüttüğü ve "yasadışı" olarak nitelendirdikleri sondaj faaliyetlerine karşı önlem alması için görevlendirmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler