1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’nin Rus gazı ithalatı temiz enerjiyle üçte iki azaltılabilir

AB’nin Rus gazı ithalatı temiz enerjiyle üçte iki azaltılabilir

Rus gazı ithalatını azaltmak için çözüm arayan AB’nin temiz enerji çözümleriyle ithalatı üçte iki oranında azaltabileceği ortaya kondu.

AB’nin Rus gazı ithalatı temiz enerjiyle üçte iki azaltılabilir

Enerji Günlüğü - Temiz enerji çözümlerinin, 2025 yılına kadar AB'deki Rus doğalgaz ithalatının %66'sının yerini alabileceği kaydedildi.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde Rusya'nın gaz ithalatını 2027 yılına kadar sonlandırabileceğini duyurdu. Bunun 2025 yılına kadar ve daha az alternatif kaynaklı fosil gazla başarılabileceğine ilişkin yeni bir analiz yayınlandı.

Ember, E3G, RAP ve Bellona'dan ortak yayınlanan yeni analiz, temiz enerji çözümlerinin, 2025 yılına kadar Avrupa Birliği’nde (AB) Rusya’dan doğal gaz ithalatının üçte ikisinin yerini alabileceğini ortaya koyuyor. Rapora göre AB, iklim ve enerji politikalarını (Fit for 55) hayata geçirerek ve rüzgar ve güneşten yenilenebilir elektriğin üretimini, enerji verimliliği ve elektrifikasyonu hızlandırarak Rusya'dan gaz ithalatını %66 oranında azaltılabilir. 

Bunun 101 milyar metreküplük (bcm) bir azalmaya eşdeğer olduğu belirtilen raporda, gerekli uygulama düzeyine ulaşmak için artık politikada acil bir hızlanma gerektiğine dikkat çekiliyor. 

YENİ GAZ İTHALAT ALTYAPISI GEREKLİ DEĞİL

Raporda ayrıca arz güvenliğinin sağlanması ve Rusya'nın doğal gaz bağımlılığının azaltılması için LNG terminalleri gibi yeni AB gaz ithalat altyapısının inşasının gerekli olmadığına vurgu yapıldı. Mevcut varlıklar yoluyla ithal edilen 51 milyar metreküp alternatif kaynaklı gazın yeterli olduğu belirtildi. 

KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNİN UZATILMASINA GEREK YOK

Raporda kömürden elektrik üretiminin uzatılmasına gerek olmadığının da altı çizildi. Bahsedilen önlemlerin alınması halinde AB'nin kömürden elektrik üretimindeki düşüşü yavaşlatmadan fosil gaz talebinde gerekli azalmayı elde etmesinin mümkün olduğu belirtildi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler