1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ağaoğlu: Bu yıl 3 santrali devreye alacağız

Ağaoğlu: Bu yıl 3 santrali devreye alacağız

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Ali Ağaoğlu, enerji yatırımlarının hızlandığını, bu yıl üç santrali...

Ağaoğlu: Bu yıl 3 santrali devreye alacağız

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Ali Ağaoğlu, enerji yatırımlarının hızlandığını, bu yıl üç santrali daha üretime geçireceklerini söyledi. 

Ali Ağaoğlu, Grubun yıllık basın buluşmasında ekonomiye ve şirketin faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Grubun önemli faaliyet alanlarından birinin de enerji olduğunu hatırlatan Ağaoğlu “Enerjide iddialıyız. Oradaki yatırımlarımız devam ediyoruz.” dedi. 

2016 yılında üç tesis devreye aldıklarını kaydeden Ali Ağaoğlu şunları ekledi: 

“2017’de yine üç tesis daha devreye almayı hedefliyoruz. Düzce bölgesinde çöpten enerji üretimi tesisi kuruluyor. Seferihisar RES, Amasya HES ve Başakşehir’de kojenerasyon tesisimiz üretimde. Temmuz ayında Yalova RES projemiz devreye girecek. Balıkesir Tatlıpınar’da projemiz de bu yıl sonlarında devreye girer. Seferihisar 21 MW. Amasya 24 MW. Başakşehir Kojenerasyon 14 MW. Yalova RES 68 MW, Tatlıpınar RES 125 MW olacak. Aslında enerjide en büyük projemiz Sertavul’daki rüzgar santrali projemiz. Hazırlıklar devam ediyor.”

YABANCILARA GAYRİMENKUL SATIŞI

Yabancılara gayrimenkul satışına yönelik düzenlemeler sayesinde sektörün ülkeye ciddi döviz kazandırdığını anlatan Ali Ağaoğlu “En fazla döviz getiren grupların başındayız. Ekibimizle birlikte 3 milyar doların üzerinde dövizi getirip bu ülkenin kasasına koymayı başardık. Bu çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

102 FARLI ÜLKE VATANDAŞINA KONUT

Konut satın alan yabancıların profiline de değinen Ali Ağaoğlu, “102 farklı ülkenin pasaportunu taşıyan insan var projelerimizden konut alıp oturan. Batı ülkelerinden gelenler de var ama ağırlığını Ortadoğu ülkelerinden gelenler oluşturuyor. Kısmen Orta Asya ülkelerinden gelenler de var” diye konuştu. 

YABANCI YATIRIMCI ÇOK İSTEKLİ AMA

Ali Ağaoğlu, yabancıların Türkiye’de yatırım yapmak için çok istekli olduklarını ancak ortamın biraz daha stabil olmasını beklediklerini, biraz daha istikrarı görmek istediklerini vurguladı. Ağaoğlu şunları söyledi: 

“Son Ortadoğu gezimizde, 12 günlük seyahatimizde 400’ün üzerinde işadamıyla temas kurduk. Türkiye’ye yatırım yapma konusunda son derece istekliler. Ben önümüzdeki dönemde Türkiye’ye özellikle Ortadoğu’dan gelecek sermayenin çok daha artacağına inanıyorum.”

YURT DIŞINA AÇILMA HEDEFİ

Markayı yurt dışına taşıma düşünceleri de olabileceğini ifade eden Ağaoğlu “Aslında Ortadoğu ve Orta Asya tarafından çok teklif var ama daha karar vermiş değiliz. Ama bu yıl sonuna doğru netleşir. Bunun için şirket içi yapılanmayı tamamlıyoruz. İçe dönük bir yapımız vardı. Biraz daha profesyonel arkadaşlarla kadrolarımızı takviye edip yurt dışına açılma hedefine ilerleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ANADOLU’YA AÇILMA

Anadolu’ya açılma diye bir projenin de gündemlerinde olduğunu anlatan Ağaoğlu “Anadolu’ya açılacağız. Başta kendi memleketim Trabzon geliyor. Araştırmalarımızı yapıyoruz. 2017’den itibaren bu hızlanarak devam edecek” dedi. 

TASARRUF ORANI DÜŞÜK

Türkiye’nin en zayıf olduğu noktalardan birinin “tasarruf oranı” olduğunu vurgulayan Ağaoğlu “Tasarruf oranımız düşük. Sanırım şu anda yüzde 14’ler civarında. Gayrimenkul sertifikası sayesinde insanlar tasarrufa yönlendirilecek, tasarruflar belli miktara geldikten sonra da yatırıma dönüşebilecek. Böyle bir ürün çeşitliliği sadece konut sektörü için değil, tasarruf oranlarının yükselmesine de katkı sağlayacağı için son derece önemli” dedi. 

ÇEKMEKÖY’DE PROJE HAZIRLIĞI

En büyük projesi olan 1453 Maslak’ta 3000’den fazla daireyi teslim ettiklerini, projede yaşamın başladığını hatırlatan Ali Ağaoğlu “Şimdi ticarileri taşınmazları kiralamaya başlıyoruz. Bunun yanı sıra diğer projelere de start verdik. Sevgili belediyeleri aşarsak ilerleyeceğiz, ruhsat konusunda belediyelerde ciddi sıkıntı var. En fazla arazi stoku olan firmalardan biriyiz. 3-4 proje daha başlatabiliriz. İki tane Anadolu Yakası’nda projemiz var. 1996’da aldığım bir arazi var, Çekmeköy’de,

SADECE BİNA İLE FİNANS MERKEZİ OLUNMAZ

 

Türkiye’nin dünyada 17’nci büyük ekonomi olmasına rağmen dünya finans pazarında 71’inci sırada olduğunu kaydeden Ağaoğlu 

“Finans pastasından aldığımız pay çok düşük. Onun için İstanbul Finans Merkezi projesi çok stratejik ve iyi bir karar. Şövalyeliğini biz yaptık. Binalarımızın kaba inşaatı bitti. Kamu bankalarımız, finans kuruluşlarımız geliyor ama sadece onlarla finans merkezi olmaz. Oraya yabancı finans kuruluşlarını da getirmemiz lazım. Bunun için yasal düzenlemeler yapılmalı. Hükümet içinde koordinasyon kurulu çalışmalarını hızlandırıyor” diye konuştu.  

DÜŞÜK FAİZLİ SATIŞ KAMPANYASI

Düşük faizli 20 yıl vadeli konut satış kampanyasının satışları tetiklediğini kaydeden ali Ağaoğlu, “Kampanyalarla kısmen faizler aşağı çekildi, bunları da müteahhitler karlarından fedakarlık ederek indirttiler. Ne kadar başarılı olduğunu ciddi satış yapıldığını hep beraber gördük. Kampanya Mart sonunda bitecek. Çok sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Kesmek ya da maliyetleri fiyatlara yansıtmak zorunda kalacaklar.”

7.5 MİLYON KONUT YENİLENMELİ

Kentsel dönüşümün önemine de dikkat çeken Ali Ağa oğlu şöyle dedi:

“Türkiye’de çok konut yapıldığının yazılıp çizildiğine işaret eden Ağaoğlu, “Hayır böyle değil. Ülkede 22 milyon konut var. 99 deprem yönetmeliği sonrası yapılanlar 5 milyon. Eski stokumuz 15 milyon civarında. Bunların en az yüzde 50’si bırakın depremi, kendi ağırlığını bile taşıyamıyor. Görüyoruz bazı binalar durduk yere çöküyor. 7.5 milyon konutu kentsel dönüşümle yenilememiz gerekiyor. Bırakın niteliği, deprem yönünden çok kötü. İnsanlar canlı canlı tabutlarda yaşıyorlar” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler