1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ağır sanayide sıfır emisyon mümkün

Ağır sanayide sıfır emisyon mümkün

Avrupa'nın ağır sanayi kaynaklı emisyonlarını 2050 itibarıyla sıfırlamasının mümkün olduğu kaydedildi.

Ağır sanayide sıfır emisyon mümkün

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın ağır sanayi kaynaklı emisyonlarını 2050 itibarıyla sıfırlamasının mümkün olduğu kaydedildi.

European Climate Foundation desteği ile hazırlanan Sanayi Dönüşümü 2050 adlı rapor bugün Brüksel’de kamuoyuna tanıtıldı. Rapor, Avrupa Birliği’nde yıllık emisyonlarının yüzde 14’ünden sorumlu olan ağır sanayide (çelik, kimya ve çimento sektörleri) karbondan arınmanın mümkün olduğunu, bu sektörlerde sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar sıfırlanabileceğini ortaya koyuyor. Sıfır emisyon uygulamaları ile Avrupa Birliği bir yandan küresel rekabet gücünü arttırabilir, diğer yandan enerjide fosil yakıt ithalatı bağımlılığını önemli ölçüde azaltabilir.

YILDA 171 MİLYON TON CO2 AZALTILABİLİR

Rapora göre AB için bu alanda birçok yol ve yöntemin mevcut. Avrupa Birliği döngüsel ekonomi alanlarında yapacağı yatırımlar ve tedarik zincirinde verimliliğin arttırılması ile yılda 171 milyon ton CO2 azaltımı gerçekleştirebilir. 2050 itibarıyla çelik ve plastik üretiminin yüzde 70’ini geri dönüştürülmüş hammaddeden elde edebilir. Yine yeni ve temiz teknolojiler ile yılda 241 milyon ton CO2 azaltımı yapabilir.

AVRUPA EKONOMİSİNİN KARBONSUZLAŞTIRILMASI KİLİT ÖNEMDE

Çelik, kimya ve çimento sektörlerini kapsayan sektör, AB’nin karbon emisyonu azaltımı konusunda ilerleme kaydetmekte zorlandığı sektörlerden biri. Çelik, kimya ve çimento sektörleri “azaltım yapılması zor” sektörler olarak nitelendiriliyor ve AB’nin yıllık karbon emisyonlarının %14’ünden sorumlu. Diğer birçok sanayi kolunda emisyon azaltımına dair önemli ilerlemeler kaydedilmesi ile ağır sanayinin emisyonlardaki rolü ve payının artabileceği öngörülüyor. Bu yüzden, sektörler Avrupa ekonomisinin karbonsuzlaşması ve AB’nin Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirebilmesi için kilit bir rol oynayacak. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler