1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt zamları tamir bakım sektörünü de vurdu

Akaryakıt zamları tamir bakım sektörünü de vurdu

Akaryakıt zamları, benzin istasyonlarından sonra araç tamir bakım servislerinin cirosunu da olumsuz etkilemeye başladı.

Akaryakıt zamları tamir bakım sektörünü de vurdu

Enerji Günlüğü - Akaryakıt zamları, benzin istasyonlarından sonra araç tamir bakım servislerinin cirosunu da olumsuz etkilemeye başladı. 

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlar, önce akaryakıt istasyonlarındaki satışları belirgin düzeyde düşürdü. Bazı istasyonların kapanmasına neden olan süreçte, kredi kartıyla satışı durduran ya da yakıt satışına araç başına kısıtlama getiren istasyonlar da olmuştu. 

Zam silsilesi otomobil bakım servislerinin yoğunluğuna da etki yaptı. Benzin ve motorin zamları sebebiyle araç sahiplerinin araçlarını kullanmaktan imtina ettiğini belirten Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem “Her gelen akaryakıt zammı sonrasında servis girişlerimizde günlük yüzde 5 ila 10 arası düşüş gözlemlemeye başladık. Vatandaşlar önünü göremediği için bakımlarını da erteleme yoluna gidiyor. Oysa bakımsız bir otomobil yüzde 15 ile 30 arasında daha fazla yakıt tüketebiliyor”. 

Aksatılan bakım yüzünden daha yüksek masraflar çıkma ihtimali olduğunu hatırlatan Okan Erdem, yüksek döviz kuru ve Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle sürücüler için zorlayıcı rakamlara ulaşan akaryakıt fiyatları karşısında, otomobillerini kullanmama kararı alan birçok araç sahibi olduğunu kaydetti. 

Okan Erdem her geçen gün bu sayının arttığını dile getirdi ve “Özellikle İstanbul trafiğinde trafiğe çıkan araç sayısında da gözle görülür bir azalmayla karşı karşıyayız. Asıl etkisini ise oto servislerinde görebilirsiniz. Zira her akaryakıt zammı haberi geldiği gün, servis girişlerimizde ortalama yüzde 5-10 arası düşüş gözlemliyoruz. Ancak özellikle motor yağı, hava, yağ ve yakıt filtresi zamanında değişmeyen otomobillerin yüzde 15 ile 30 arasında daha fazla yakıt tüketebileceği, hatta bobin, buji, tıkanmış DPF-katalitik konvertör, lambda sensörü arızaları yüzünden tüketimin yüzde 100'e kadar dahi artabileceğini unutmamak gerekir” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler