1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ali Kibar: Enerji yatırımları kontrol merkezi kurulsun

Ali Kibar: Enerji yatırımları kontrol merkezi kurulsun

Enerji Günlüğü - Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Ali Kibar, sanayici gözüyle Türkiye'deki elektrik birim fiyatlarının yüksek...

Ali Kibar: Enerji yatırımları kontrol merkezi kurulsun

Enerji Günlüğü - Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Ali Kibar, sanayici gözüyle Türkiye'deki elektrik birim fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Ali Kibar, kaliteli ve sürdürülebilir enerji yatırımları yapılabilmesi için Bakanlık bünyesinde bir yatırım kontrol merkezi kurulmasını önerdi. 

Ali Kibar, 24-25-26 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek ICCI 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konfransı Danışma Komitesi Toplantısı'nda bir konuşma yaptı. Enerji projelerinin uzun soluklu yatırımlar olduğunu belirten Ali Kibar şöyle dedi:

"Lisans başvurusu için 6 ay ile 1 yıl arası bir zamana, lisans alımı için 2-3 yıl gibi bir zamana, yatırımı devreye almak için 2-3 yıl gibi bir zaman ve 5-8 yıl gibi geri dönüşüm süresine ihtiyaç olduğunu da düşünürsek yaklaşık 10-15 yıllık bir yatırım süreci söz konusu."

ENERJİ YATIRIMLARI KONTROL MERKEZİ İSTEDİ

Ali Kibar ayrıca, kaliteli ve sürdürülebilir enerji yatırımları yapılabilmesi için bir kontrol mekanizması önerdi. Kibar, gerekli kontrollerin Bakanlık bünyesinde oluşturulacak bir yatırım kontrol Merkezinde birleştirilmesi önerisinde bulundu.

RUHSATLAR KOLAYLAŞTIRILSIN, EK YÜKLER GELMESİN

İmar ruhsatları ve planlarıyla ilgili süreçlerin kısaltılması gerektiğini savunan Ali Kibar, enerji yatırımı teçhizatlarının yurtdışından ithal edilmesi yerine yerli üretilmesi gerektiğini de söyledi. Bazı yatırımlarda Orman alanlarıyla ilgili sıkıntılar bulunduğunu kaydeden Ali Kibar, enerji yatırımlarında mevcut harç ve vergilere, maliyetleri arttıran ek yükler eklenmemesini istedi. Kibar ayrıca, askeri alanlara sıkışan yatırımlara da esneklik sağlanması gerektiğini kaydetti.

YENİLENEBİLİRİN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN PARA BİRİMİ ÖNEMLİ

Türkiye'de artan enerji talebinin mümkün olduğunca yerli kaynaklardan sağlanması gerektiğini vurgulayan Ali Kibar, mevcut yapıyla bunun mümkün olmadığını ifade etti. Gelişmiş ülkelerin 5 ayrı bölümlemeyle (Petrol, doğalgaz, kömür, karbon ve yenilenebilir) tedarik programları yaptığını belirten Kibar, Türkiye'nin petrol ve doğalgazda tamamen yurtdışına bağlı olduğunu hatırlattı. Yenilenebilir enerji yatırımlarının önlerinin açılması için para biriminin de önemli bir etken olduğunu belirten Kibar, Euro bazında finansman kaynaklarının daha sağlıklı kullanıma fırsat yaratacağını söyledi.

ASGARİ %20 ENERJİ TASARRUFU MÜMKÜN

Enerji verimliliği konusunda ülkedeki en önemli potansiyel mevcut kaynakların daha ekonomik kullanılması olduğunun altını çizen Kibar, 2023 yılına kadar asgari yüzde 20 tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Avrupa'nın bu konuda çok iyi olduğunu ve kendilerinin de bu süreci geliştirmeye çalıştıklarını ekledi.

KİBAR: ELEKTRİK BİRİM FİYATLARI YÜKSEK

"Sanayici şemsiyesiyle değerlendirdiğimizde Türkiye'de elektrik birim fiyatları yüksek" diyen Kibar, "Sanayi mutlaka enerjiyle üretim yapar. Birçok ülkede sanayiciler rekabet koşullarına elektriğe 4-7 cent arasında erişince ulaşabiliyorlar. Ülkemizde de yapılan yatırımlar iyi kontrollerle sanayicinin sırtına ek maliyet getirmeyecek şekilde olmalı" dedi.

YÜKSEK KUR GEÇİCİ, YATIRIMDAN CAYDIRMAMALI

Şirketlerin 3. çeyrek bilanço rakamlarının olumsuz olduğu ve bu konuda görüşlerinin ne olduğu sorusuna ise enerji sektöründe Türkiye'nin önemli oranda dışa bağımlı olduğunu, kur atışının gider kalemine ekstra yük oluşturduğunu söyleyerek geçen hafta Bakan Taner Yıldız'ın dolar kurunun 1.88-1.92 aralığında olması gerektiği sözlerini hatırlattı. "Hammaddesinde dışa bağımlıysanız, kur farkı yükümlülüklerini yansıtmak zorundasınız" diyen Ali Kibar, bunun geçici bir durum olduğunu, caydırıcı olmaması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE DOĞALGAZDA DAHA DA AKTİFLEŞECEK

Liberalleştirilmesi hedeflenen doğalgaz piyasasına ilişkin olarak, "satıcı şirket görüşleri doğrultusunda piyasaya yeni oyuncular girer mi girmez mi bu onların kararı olacak" diyen Kibar, yeni projelerin olduğunu ve bu konuda Türkiye'nin önümüzdeki süreçte daha aktif olacağını düşündüğünü söyledi. Kibar, "Türkiye önümüzdeki 10-15 yılda bölgenin en önemli transit hat merkezlerinden biri olacak" dedi.

DOĞRU YER HER ZAMAN ÖNE ÇIKAR

Türkiye'nin doğusunda enerji kaynakları, Batısında ise tüketim pazarları bulunduğunu hatırlatan Kibar, Türkiye'nin bu anlamda önemli bir aktarım merkezi olacağını düşündüğünü belirtti. Doğru proje için doğru yer ve doğru lojistiğin her zaman öne çıkacağını belirten Kibar, "Enerji sektöründe bunun daha kolay olduğunu söylemek mümkün" diye konuştu. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler