1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Alman Varta’nın hisseleri 30 euroya kadar geriledi

Alman Varta’nın hisseleri 30 euroya kadar geriledi

Alman batarya üreticisi Varta’nın hisselerinin değeri 2021 Ocak ayından bu yana 181 eurodan 30 euroya kadar geriledi.

Alman Varta’nın hisseleri 30 euroya kadar geriledi

Enerji Günlüğü - Alman batarya üreticisi Varta’nın hisselerinin değeri 2021 Ocak ayından bu yana %83 değer kaybıyla 30 euroya kadar geriledi. 

Alman batarya üreticisi Varta, hisselerinin bir yılı biraz aşan süre içinde %80 değer kaybetmesiyle ağır bir krize giriyor. 1887’de kurulan ve Almanya’nın önemli markalarından biri olan şirket, hisse senetlerindeki değer kaybı dışında yükselen hammadde, enerji ve personel maliyetleri nedeniyle de darboğaza girdi. 

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşla tetiklenen enerji krizi, güçlü Avrupa sanayisinde öngörülmeyen yıkıcı etkiler yaratıyor. Başta enerji ve hammadde maliyetleri, birçok şirketin büyüme hedeflerini azaltırken bazı şirketlerde iflaslara ve kapanmalara neden oldu. Bazı büyük markalar ise çeşitli sıkıntılarla tanıştı.

Ocak 2021’de 181,30 euroya kadar yükselen Varta hisselerinin değeri, o tarihten bu yana %83’e varan düşüşle 30 euro seviyesine kadar geriledi. Şirket yönetimi 2022 Ağustos ayında maliyetlerin düşürülmesine yönelik kapsamlı bir önlem paketi hazırladı. Ancak alınan tedbirler henüz hisselerin değer kaybını durdurmuş değil. 

Şirketin satışları da geçen yılın ilk 9 ayına göre %25’lik bir düşüş sergiledi. Ana faaliyet alanı otomobil aküleri olan Varta, son yıllarda hanelere yönelik depolama çözümleri üzerinde çalışıyordu. Ev tipi enerji depolama segmenti gün geçtikçe büyüyor. Varta’nın bu alandaki satışları da geçen yılın ilk 9 ayına göre %15,6 oranında büyüdü. 

Öte yandan küresel enerji ve hammadde fiyatları, maliyetlerdeki artışlar ve enflasyon; şirketin hazırladığı tedbir paketinin etkinliğini belirleyecek unsurlar olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler