1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya yatırımların ülke dışına çıkmasından korkuyor

Almanya yatırımların ülke dışına çıkmasından korkuyor

Almanya, enerji krizi ve ABD’deki yatırım teşvikleri hazırlığı yüzünden Alman şirketlerinin yurtdışına kaçmasından endişe ediyor.

Almanya yatırımların ülke dışına çıkmasından korkuyor

Enerji Günlüğü - Almanya, enerji krizi ve ABD’nin Enflasyon Yasası Tasarısı yüzünden Alman şirketlerinin yurtdışına kaçmasından endişe ediyor. 

Alman Endüstrileri Federasyonu’nun (Bundesverband der Deutschen Industrie – BDI) CEO'su Tanja Gönner, son dönemdeki gelişmeler nedeniyle her 4 şirketten birinin Almanya’dan ayrılmasının söz konusu olduğunu söyledi. 

Tanja Gönner, Die Welt Gazetesine verdiği demeçte yüksek enerji fiyatları, tedarik zincirlerindeki kesintiler ve ABD’nin Enflasyon Düşürme Yasası olarak bilinen ve Avrupa'daki Amerikan yatırımlarını ABD sınırları içine çekmeyi öngören yeni subvansiyon planının, çok sayıda şirketi Almanya dışında üretmeye teşvik edeceğini söyledi.

Tanja Gönner, “Yüksek enerji fiyatları ve yavaşlayan ekonomik aktivite, Alman ekonomisini sert bir şekilde etkiliyor ve dünyadaki diğer ülkelere kıyasla şirketlerimizin üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Alman iş modeli çok büyük bir stres altında” dedi ve Alman şirketlerinin üretimi yurt dışına taşımayı düşündüklerini kaydetti. 

Gönner’a göre Çin'de koronavirüs salgını nedeniyle yeniden başlatılan karantina uygulamaları ve bazı sektörlerdeki yeni teknolojiler de süreci körükleyen etkenler arasında. 

ABD’NİN YASA TASARISI ENERJİ GÜVENLİĞİ VE ENFLASYONA ODAKLI

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ağustos ayında imzaladığı tasarı yasalaşacak olursa ABD devleti, enerji güvenliği için yaklaşık 369 milyar dolarlık bir finansman sağlayacak. Tasarı kapsamında ABD yapımı elektrikli araçlar için vergi indirimleri ve ABD'li tüketicilere yönelik enerjiyle ilgili sübvansiyonlar da yer alıyor. 

Tasarı yasalaşırsa ayrıca, bütçe açığının azaltılması için 300 milyar dolar ile ABD Gelir İdaresi Servisi’nin vergi uygulamalarını sıkılaştırmak için 80 milyar dolar para harcanacak.

Avrupa Birliği, tasarıyı Avrupa’dan ABD’ye ihraç edilen mallara karşı ayrımcılık olarak görüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da tasarıyı düşmanca ve Dünya Ticaret Örgütü hükümlerine aykırı olarak nitelendirmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler