1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Almanya denizde yeşil hidrojen üretecek

Almanya denizde yeşil hidrojen üretecek

Almanya’da AquaVentus Girişimi, denizde rüzgar elektriği ile beslenecek ve 2035 yılına kadar 10 bin MW kapasiteye ulaşacak bir yeşil hidrojen üretimi projesi geliştiriyor.

Almanya denizde yeşil hidrojen üretecek

Enerji Günlüğü - Almanya’da AquaVentus Girişimi, denizde rüzgar elektriği ile beslenecek ve 2035 yılına kadar 10 bin MW kapasiteye ulaşacak bir yeşil hidrojen üretimi projesi geliştiriyor.

Almanya'nın Kuzey'inde Schleswig-Holstein Eyaleti’nde, Pinneberg iline bağlı ada olan Helgoland, büyük ölçekli yeşil hidrojen üretimi merkezi olmayı hedefliyor. Heligoland merkezli AquaVentus Girişimi, denizde rüzgâr elektriğinden yeşil hidrojen üretmeyi ve özel boru hatları aracılığıyla karaya taşımayı planlıyor. Girişim AquaDuctus adlı boru hattını geliştirerek Kuzey Denizi'ndeki tüm hidrojen projelerini önce Heligoland Adası’na, ardından da Almanya kıyılarına ve daha sonra Kuzey Denizi hibrit şebekesine bağlayacak.

ON YILDA DENİZDE HİDROJEN ÜRETİMİ NORMAL HALE GELECEK

AquaVentus Girişimi, Alman Hidrojen ve Yakıt Hücresi Federasyonu, Offshore Vakfı ve Heligoland Belediyesi’ni içeriyor. Girişimin liderliğini yapan Heligoland Belediye Başkanı Jörg Singer, on yıldan az bir zaman içinde Kuzey Denizi’nden yeşil hidrojen üretiminin normal hale geleceğini kaydetti. 

PROJE ÜÇ AŞAMALI

Bu çerçevede ilk aşamada 2025 yılına kadar 30 MW kapasiteli AquaPrimus Elektroliz Tesisi kurulacak ve yılda 2,500 ton yeşil hidrojen üretecek. Heligoland Adası açıklarındaki RWE Renewables’ın işlettiği rüzgar santralinden beslenecek olan tesisin kapasitesi 2030 yılına kadar 5 bin MW’a, 2035 yılına kadar da 10 bin MW’a çıkarılacak. 

DENİZDE HİDROJEN ÜRETİMİ MALİYETLERİ ÇOK DÜŞÜRECEK

AquaVentus hidrojenin doğrudan denizde üretilecek bir kilogram yeşil hidrojenin maliyetinin 0,06-0,12 euro aralığında olacağını tahmin ediyor. Hidrojenin karada üretilmesi halinde bu maliyet 0,54-0,71 euroya çıkıyor.  

TESİS RWE’NİN RES’LERİNDEN BESLENECEK

Proje şimdiden büyük enerji şirketlerinin ilgisini çekti. Bunların başında da doğal olarak Ada çevresinde rüzgar santralleri işleten Alman enerji şirketi RWE geliyor. RWE Renewables Denizüstü Rüzgar Enerjisi kolu Başkanı Sven Utermöhlen konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ada’da hidrojen girişimlerini desteklediklerini belirtti.

RWE, Ada yakınlarında 295MW kapasiteli Nordsee Ost ve 302MW kapasiteli Amrumbank West Denizüstü Rüzgar Santralleri’ni işletiyor. Şirket önümüzdeki yıl 342MW kapasiteli Kaskasi RES’i de devreye alacak.

HİDROJEN GELECEĞİN ENERJİ KAYNAĞI

Geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen hidrojen, doğal bir yakıt olmayıp, su, hava, kömür ve doğalgaz gibi değişik hammaddelerden üretilebilen sentetik bir yakıttır. Hidrojen gazı eldesinde en basit yöntem suyun elektrolizi olmakla birlikte elektroliz sisteminde oluşan aşırı gerilimler bu yöntemin maliyetini arttırıyor. Suyun doğru akım kullanılarak hidrojen ve oksijenlerine ayrılması işlemine elektroliz deniyor. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler