1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Almanya en geç 2038'e kadar kömürü terk ediyor

Almanya en geç 2038'e kadar kömürü terk ediyor

Enerji Günlüğü - Dünyanın 6. en çok sera gazı salımı yapan Almanya, en geç 2038 yılında tüm kömürlü elektrik santrallerini kapatacak.Dünya’nın...

Almanya en geç 2038'e kadar kömürü terk ediyor

Enerji Günlüğü - Dünyanın 6. en çok sera gazı salımı yapan Almanya, en geç 2038 yılında tüm kömürlü elektrik santrallerini kapatacak.

Dünya’nın dördüncü büyük ekonomisi ve Avrupa'nın en çok kömür tüketen ülkesi Almanya’da kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu Kömür Komisyonu, tarihi bir karar aldı. Almanya, 2035 ile 2038 yılları arasında tüm kömür tüketimini sona erdirecek. 2032'de yapılacak olan revizyonla bu tarih 2035 yılına da çekilebilir. Bu kararın hükümet tarafından kanunlaştırılması bekleniyor.

44 GW’LIK KÖMÜR SANTRALLERİ KAPATILACAK

Karar, ülkede faaliyet gösteren 44 GW kapasiteli kömür termik santrallerin bu tarihe kadar kademeli olarak kapatılması anlamına geliyor. Kurulu gücün yarısından fazlası 2030 öncesi kapatılacak.

2022 yılına kadar 12.5 GWlık kömürlü termik santral kapatılacak, ayrıca 2030 yılına kadar da 13 GW daha kapatılacak. Böylelikle 2030 itibari ile toplam en az 25 GW kömürlü termik santral kapatılmış olacak.

Devlet, bu karardan etkilenen bölgelerde, sosyal ve ekonomik dönüşüm için 20 yıl içinde 40 milyar euro yatırım yapacak. Almanya'nın kömürle çalışan enerji santrali işletmecileri RWE, Uniper, EnBW, Vattenfall, Steag ve LEAG’ın, kömür kullanımının azaltılması yönünde hareketlerin hızlandırılması için yetkililerle tazminat müzakeresi yapmak zorunda kalacakları kaydediliyor.

IFO ENSTİTÜSÜ ELEŞTİRDİ

Kömür Komisyonu’nun kömürden çıkış kararı IFO enstitüsü tarafından eleştirildi. IFO enstitüsünün hesaplamalarına göre kömürden çıkışı Almanya kısmen Polonya ve Çekya'dan nükleer enerji ve kömürden üretilen elektriği ithal ederek telafi edecek. IFO araştırmacısı Karen Pittel, "Elektrik santrali işletmecilerini ve elektrik fiyatlarında tasarlanan düşüşü tazmin aşamalı çıkışın maliyetini artıracak" dedi ve kapsamlı bir reform ve enerji politikası ile kademeli çıkış fırsatının kaçırıldığını belirtti.

ALMANYA’NIN ENERJİ FİYATLARI ARTMAMALI

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, bir enerji kaynağı olarak kömürden çıkışın uluslararası anlamda olumlu bir işaret olduğunu ve Almanya enerji fiyatlarının daha fazla yükselmemesinin gerektiği yönlü bir açıklama yaptı. 2038'e kadar kömürlü santrallerin kapatılmasını öneren hükümetin atadığı komisyonun çalışmalarından memnun olduğunu belirten Schulze, komisyonun önerilerinin ayrıntılarına henüz bakmadığını ama bakanlığın yaptığı çalışmanın elektrik fiyatlarının yüksek olması anlamına gelmediğini gösterdiğini vurguladı.

KÖMÜRDEN ÇIKIŞ HIZLA UYGULANACAK

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise, koalisyon hükümetinin komisyonun 2038'e kadar kömürlü elektrik santrallerinden çıkış önerilerini hızla uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Altmaier, Maliye Bakanı Olaf Scholz ile yakın temas halinde olduklarını 2019'da bir miktar paranın halihazırda tahsis edildiğini belirtti.

Elektriğinin yüzde 35.3'ü kömürden karşılayan Almanya'da yenilenebilir tarihte ilk kez 2018 yılında elektrik üretiminde kömürü geçti.

ALMANYA ELEKTRİĞİNDE YENİLENEBİLİRİN PAYI KÖMÜRÜ GEÇTİ

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler