1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya`da 2. GES ihalesine start

Almanya`da 2. GES ihalesine start

Enerji Günlüğü - Almanya'da, ikinci güneş enerjisi santrali (GES) ihalelerine start verildi, başvurular başladı.Almanya Federal Şebeke Ajansı, ülkedeki...

Almanya`da 2. GES ihalesine start

Enerji Günlüğü - Almanya'da, ikinci güneş enerjisi santrali (GES) ihalelerine start verildi, başvurular başladı.

Almanya Federal Şebeke Ajansı, ülkedeki ikinci GES Santrali ihalesini duyurdu. İhaleye teklif verme süresi geçtiğimiz hafta içinde başladı. İstekliler tekliflerini, 1 Ağustos 2015 tarihine kadar katılmak verebilecek.

İkinci ihale paketiyle istekli yatırımcılar, toplam 150 MW kurulu güç için yarışacak. İhale tekliflerinde en üst teklif fiyatı kWh başına 11,18 EuroCent olarak belirlendi.

Birinci ihaleden farklı olarak bu kez, tek tip fiyatlandırma modeli (uniform-pricing-model) uygulanacak. Birinci ihalede pay-as-bid modeli kullanılmıştı. Yani ihaleyi kazanan yatırımcıya kendi verdiği fiyat teklif üzerinden elektrik parası ödenmesi gerekiyordu.

Yeni ihaledeki modelde ise tek bir birim fiyatı, bütün kazanan projelerde uygulanacak. Birim fiyatı 150 MW sınırına ulaşılana kadar verilen en yüksek fiyat olarak belirlenecek.

PV Magazine'de yer alan habere göre Federal Şebeke Ajansı Başkanı Jochen Homan "İlk ihalede olduğu gibi, ikinci ihalenin de başarılı olacağından ümitliyim" dedi.

Dikkat çeken noktalardan biri de ilk ihalede kazanamayan GES Projeleri'nin bu ihaleye de katılabilmeleri. İlk ihalede 37 dosya hatalı verilmişti ve ihaleye girme hakkı kazanamamıştı. Bu yüksek sayıdan dolayı Ajans, yapılan hatalarla ilgili bir ihale kılavuzu yayınladı. Bu kılavuz yatırımcıların doğru ihale dosyası hazırlamasında yardımcı olmasını sağlamaya dönük.

16 Nisan tarihinde biten ilk ihalede 25 GES Projesi, hayata geçirilmeye hak kazanmıştı. İhaleyi kazanan projelerin ortalama satın alma fiyatı 9,17 EuroCent/kwh olmuştu. İhalede oluşan en düşük fiyat ise 8.48, en yüksek fiyat ise 9.43 EuroCent/kwh olmuştu.

Bütün kazanan projelerin toplam kurulu gücü 157 MW olmuştu. 25 ihalelenin 11 tanesini Sybac Yatırım Gurubu kazanmıştı. Trianel ve IBC Solar da birden fazla GES ihale si kazanan şirketler arasındaydı.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler