1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya’da vergi enerji faturalarını kabartacak

Almanya’da vergi enerji faturalarını kabartacak

Almanya’da yeni vergi düzenlemesiyle ortalama bir ailenin yıllık enerji giderleri 500 eurodan fazla artabilecek.

Almanya’da vergi enerji faturalarını kabartacak

Enerji Günlüğü - Almanya’da tüketiciler, Ekim ayında yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile kilovatsaat elektrik başına 2,4 euro daha fazla ücret ödeyecek.  

Alman hükümetine yakın kaynaklardan ve enerji sektöründen elde edilen bilgilere, Rus gazından vazgeçilerek alternatif tedarikçilerden gaz alınmasının getirdiği maliyetin finansmanı için tüm tüketim gruplarına vergi getirilmesi planı netleşmeye başladı. Kaynaklara göre, Alman hükümetinin uygulamaya hazırladığı vergi, kWh başına 2-3 euro cent arasında olacak. Hükümetin kWh başına 2 cent vergi uygulama kararı alması halinde bunun Almanya'da ortalama bir aileye yıllık maliyeti 400 euro olacak. 3 cent vergi getirilmesi halinde maliyet 600 euro civarına yükselecek. 

1 Ekim 2022 tarihinde başlayıp 2024 Ekim ayına kadar geçerli olacak uygulama ile Rus gazının alternatif kaynaklarla değiştirilmesinin yarattığı ek maliyetin tedarikçiler ile tüketiciler arasında bölüştürülmesi hedefleniyor. Böylece gaz ticaret, ithalat şirketlerinin batmalarının önlenmesi, enerji sektöründe istikrarın sağlanması amaçlanıyor. 

VADELİ ELEKTRİK FİYATI REKOR SEVİYELERE ÇIKTI

Öte yandan European Energy Exchange AG verilerine göre, Almanya'da vadeli elektrik fiyatı rekor seviyeye çıktı. Son 2 ayda ikiye katlanan, geçen yılın bu dönemine göre ise neredeyse 6 kat artan megawatt saat başına elektrik fiyatı dün de yüzde 3 artarak 474 euro oldu. Hollanda'da TTF'de Eylül vadeli doğal gaz fiyatı da dün 213,50 euro/MWh seviyesini gördü. Ekim vadede fiyat yüzde 2,1 artışla 214,4 euro/MWh seviyesinde kaydedildi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler