1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Almanya’da bir ek gaz vergisi daha!

Almanya’da bir ek gaz vergisi daha!

Almanya’da hanehalkı, Ekim ayında yürürlüğe girecek yeni gaz depolama vergisi ile yılda ortalama 13 euro daha fazla gaz faturası ödeyecek.

Almanya’da bir ek gaz vergisi daha!

Enerji Günlüğü - Almanya, doğal gaz tedarikçilerine yardımcı olmak için tüketicilere uygulayacağı ek doğal gaz vergisini megavatsaat başına 0,59 euro olarak belirledi. 

Almanya’da ulusal stokları artırmak amacıyla ülkeye gaz ithalatını finanse etmek için konulan vergi megavat saat (MWh) başına 0,59 euro olarak belirlendi. Bunun hanelerin enerji faturalarına yılda ortalama 13 euro olarak yansıması bekleniyor.

Doğal gaz piyasası operatörü Trading Hub Europe tarafından yapılan açıklamaya göre, gaz depolama vergisi 1 Ekim'de uygulanacak ve nihai tüketicilere uygulanacak verginin üzerine eklenecek. 

VERGİ ÜZERİNE VERGİ

Alınan ek vergi kararı bu hafta başında Rus gazı yerine ikame edilecek gaz ithalatında ek maliyetin bölüştürülmesi için son tüketicilerden alınacak verginin üzerine geldi. Berlin yönetimi, artan maliyetlerin vatandaşlara yansıtılmasına onay vermişti. Alınan zam kararı ile Alman gaz tüketicileri, kilovatsaat başına 2.4 euro fazladan ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu zam, dört kişilik bir aile için vergiler hariç yılda 484 euroluk ek maliyet anlamına geliyor. Yeni vergi ile birlikte buna 13 euro daha eklenecek.

DOĞAL GAZ TÜKETİMİ AZALDI

Öte yandan BDEW tarafından derlenen verilere göre, Almanya'nın doğal gaz tüketimi 2022 yılının ilk yarısında ciddi şekilde azaldı.  Yılın ilk 6 ayında Almanya'nın doğal gaz tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 daraldı. 

Tüketimin düşmesinde mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklığı etkili oldu.  Hava sıcaklığının veriler üzerindeki etkisi düzeltildiğinde ise doğal gaz tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düştü.  

Yılın ilk yarısında doğal gaz yakıtlı santrallerde elektrik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 civarında azaldı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler