1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Almanya'dan temiz elektrik üreticilerine vergi hazırlığı

Almanya'dan temiz elektrik üreticilerine vergi hazırlığı

Almanya hükümeti, şirketler ve konutlar için enerji yardım paketini fonlamak amacıyla güneş, denizüstü rüzgar ve nükleer enerji üreticilerinin fazla karlarına geçici vergi uygulamayı değerlendiriyor.

Almanya'dan temiz elektrik üreticilerine vergi hazırlığı

Enerji Günlüğü - Almanya hükümeti, güneş enerjisi, denizüstü (offshore) rüzgarı ve nükleer için MWh başına 130 euronun üzerindeki kazançların yüzde 90'ını vergi olarak almayı planlıyor.

Bloomberg News tarafından görülen bir yasa taslağına göre Almanya hükümeti, tüketici yardım paketi için fon ararken, bazı temiz elektrik üreticilerinden elde edilen kazançların yüzde 90'ını geri alma planını ortaya koydu. Plan kapsamında hükümet, güneş enerjisi, denizüstü (offshore) rüzgarı ve nükleer için megavat-saat başına 130 euronun üzerindeki kazançların yüzde 90'ını vergi olarak almayı planlıyor.

Vergi uygulaması 10 ay boyunca geçerli olacak ve geriye dönük, Eylül 2022'nin başından Haziran 2023'ün sonuna kadar ve 2024'ün sonuna kadar uzatılabilecek.

VERGİ, KULLANILAN YAKITA GÖRE DEĞİŞECEK

Elektrik üreticilerine uygulanacak vergi kullandıkları enerji kaynağına göre değişecek. Linyit fabrikalarının MWh başına 52 euronun üzerindeki kazançları vergilendirilirken, petrol tesislerinin 28 euronun üzerindeki kazançları vergilendirilecek. 

YATIRIMLARI CAYDIRIR UYARISI

Önerilen seviye, Avrupa Komisyonu'nun önerdiği megavat saat başına 180 euro seviyesinden daha düşük. Almanya'daki yenilenebilir enerji jeneratörleri, böyle bir verginin, ülkenin ithal fosil yakıtlardan kurtulmasına yardımcı olmak için gereken yatırımları caydıracağı konusunda uyardı.

Almanya, 22 Kasım'da şirketler ve konutlar için gaz fiyatlarına gelecek yıldan itibaren elektrik için daha fazla tahsis edilen bir üst sınır getiren 54 milyar euroluk bir paket açıkladı. Faturalar için yardım kısmen bu planlanan vergi ile finanse edilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler