1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arslan: LNG’nin yükselişi Türkiye için rekabet şansı

Arslan: LNG’nin yükselişi Türkiye için rekabet şansı

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazda LNG’nin payının artmasını Türkiye için bir...

Arslan: LNG’nin yükselişi Türkiye için rekabet şansı

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazda LNG’nin payının artmasını Türkiye için bir rekabet şansı olarak nitelendirdi. 

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, İstanbul’da düzenlenen 1. Türkiye Enerji Forumu kapsamında gerçekleştirilen bir oturumda, Türkiye doğalgaz sektörünün dünü, bugünü ve geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye doğalgaz sektörünün çok hızlı büyüdüğünü ifade eden Yaşar Arslan “Birçok şeyi hızlı yaptığınızda insaların kafasında karmaşa yaratabiliyor. İyi bir planlama çok önemli. Biz doğalgaz sektöründe çevresel faktörleri göz önüne alarak çok hızlı bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Kentleşen yerlerimizi daha temiz yakıta kavuşturmaya ve piyasaları oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. 

Konut sektöründe yatırımların artışı sonucunda her yıl bir milyon yeni konut abonesinin doğalgaz sistemine girdiğini anlatan Yaşar Arslan “Bu da gaz talebinin 1 milyar metreküp artışı anlamına geliyor. Her yıl 1 milyon yeni kullanıcının katılması nedeniyle kaliteli hizmeti sürdürebilmek ciddi bir çalışma gerektiriyor. Tüm bu çalışmaları yürüten arkadaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Doğalgaz ithalatında LNG’nin payı yükseliyor 

Eskiden doğalgaz sisteminin 190 milyon metreküplük arz kapasitesi bulunduğunu anlatan Yaşar Arslan “Talep ve tüketimin bunu aştığı dönemlerde birilerinin gazını kesmek durumunda kalıyorduk. Arz kapasitesini 300 milyonlara çıkarıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ise 500 milyon metreküplere çıkaracağız. Artık her isteyene gaz bağlayıp yeni tüketici alabiliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Dünyadaki 1 trilyon metreküplük doğalgaz tüketiminin yüzde 30'unun LNG, yüzde 70’inin boru gazı ile karşılandığını ifade eden Arslan, LNG’nin payının yüzde 45'lere doğru yükseleceğini söyledi. Arz çeşitliliği açısından bakıldığında LNG’nin payının artmasını ‘Türkiye için bir rekabet şansı’ olarak nitelendiren Arslan “Bunun ayak sesleri geliyor. Torba Yasa’nın içinde spot doğalgaz ithalatının yanı sıra, CNG ve boru gazı ithalatı düzenlemesi de var. Bu ithalatın serbest bırakılması konusunda çok önemli bir adım” dedi. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler