1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. ASKİ 20 MW’lık Eşik HES kuracak

ASKİ 20 MW’lık Eşik HES kuracak

ASKİ, Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde Eşik Deresi üzerinde 20 MW kapasiteli Eşik Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurup işletecek.

ASKİ 20 MW’lık Eşik HES kuracak

Enerji Günlüğü - ASKİ, Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde Eşik Deresi üzerinde 20 MW kapasiteli Eşik Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurup işletecek.

Ankara ili, Çamlıdere ilçesi sınırları içerisinde, Gerede Tüneli çıkışında Eşik Deresi üzerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Başkanlığı tarafından, Eşik Regülatörü ve HES (20,94 MWm/20,25 MWe) Projesi’nin gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Yaklaşık 128 milyon lira bedelli Eşik Regülatörü ve HES Projesi, Ankara’ya içme suyu sağlamak amacıyla Gerede’den Çamlıdere Barajı membaına su ileten tünelin çıkışına yapılacak bir regülator, su alma yapısı, çökeltim havuzu, iletim kanalı, yükleme havuzu, cebri boru ve santral binasından oluşuyor. Santral her ne kadar Eşik Deresi üzerinde kurulacak olsa da ana su kaynağı Gerede Tüneli ile çevrilen su, dolayısıyla Işıklı Regülatörü olacak. Gerede Tüneli ile Eşik Deresi’ne akmakta olan su mevcut kanaldan iletim tüneli ile alınacak, enerji üretimi gerçekleştikten sonra Çamlıdere Barajı’na bırakılacak.

Santralin yılda 41,06 GWh elektrik üretmesi planlanıyor. HES’ de üretilen elektrik proje sahasına yakın konumda olan Çamlıdere Trafo Merkezine bağlanacak, buradan da ulusal şebekeye verilecek. Üretilen enerji 154 kV’luk 44 km uzunluğundaki enerji nakil hattı ile Gerkonsan TM’ye aktarılacak. 

Santralin 2 yılda tamamlanması ve işletme süresinin de inşaat süresinden sonra 50 yıl olması öngörülüyor.

Enerji Günlüğü

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler