1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa sınırda karbon vergisi planını açıklayacak

Avrupa sınırda karbon vergisi planını açıklayacak

AB, iklim hedefleri kapsamında ithal edeceği karbon yoğunluğu yüksek ürünlerden alacağı karbon vergisinin ayrıntılarını belirleyeceği planı önümüzdeki ay açıklayacak. 

Avrupa sınırda karbon vergisi planını açıklayacak

Enerji Günlüğü - AB, iklim hedefleri kapsamında ithal edeceği karbon yoğunluğu yüksek ürünlerden alacağı karbon vergisinin ayrıntılarını belirleyeceği planı önümüzdeki ay açıklayacak. 

2030 yılında karbon salımını %50 azaltmayı, 2050’ye kadar da net sıfır emisyon hedefleyen Avrupa Birliği (AB), ekonomisini bu hedefleriyle uyumlu hale getirmek amacıyla 14 Temmuz'da ortaya konacak daha geniş bir paketin parçası olarak önümüzdeki ay ithalatta karbon vergisi uygulama planını yayınlayacak. 

Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki ay açıklaması beklenen kirletici mallara Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (CBAM) veya CO2 tarifesi uygulama planı ile AB'nin iklim değişikliği konusunda aldığı sıkı tedbirlerin AB'li üreticilere bu konuda tedbir almayan ülkelerdeki üreticilere  göre yaratacağı dezavantajın dengelenmesi hedefleniyor. 

DTÖ KURALLARIYLA UYUM ARANIYOR

Karbon vergisi, Avrupalı üreticilerin halihazırda karşı karşıya olduğu karbon maliyetlerine dayanacak. Planın AB’de üretilen mallar ile ithal edilen mallar arasında eşit ve adil muamele gerektiren Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu olması gerekiyor. Bu nedenle Birlik, en çok etkilenecek olan bölgelere 2021-2027 yılları arasında en az 100 milyar Euro’luk bir kaynak aktaracak.

PLANDA 2 YILLIK GEÇİŞ DÖNEMİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Planda Avrupa Birliği'ne ithal edilen karbon yoğunluğu yüksek olan elektrik, demir çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri öncelikli olarak karbon vergisi kapsamında olacak. Bunu diğer sektörler takip edecek. 2023 yılı itibariyle 1 Ocak 2026 tarihine kadar, 2 yıllık bir geçiş dönemi öngörülüyor.

FİYATLAR HAFTALIK OLARAK BELİRLENECEK

İthalatçılar, AB Emisyon Ticareti Sistemine bağlı bir fiyattan özel sertifikalar satın almak zorunda kalacaklar. Yetki verilen firmalara AB Emisyon Ticareti Sistemi (Emission Trading System, ETS) fiyatları ile CBAM sertifikaları satılacak. CBAM sertifika fiyatları haftalık olarak belirlenecek, o hafta açık arttırma usulü ile satılan izinlerin (EUA) ortalama fiyatları baz alınacak. 

AB sınırından girecek malların karbon içeriği eğer geldikleri ülkede vergilendirilmemiş veya fiyatlanmamışsa fiyatlanacak, geldikleri ülkede fiyatlanmışsa o fiyat AB’de geçerli olan karbon fiyatından düşülerek uyarlama yapılacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler