1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’da gaz talebi ucuz kömürle azalacak

Avrupa’da gaz talebi ucuz kömürle azalacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Avrupa gaz talebinin daha ucuz kömür nedeniyle bu yıl yüzde 4,5 oranında düşmesini bekliyor.

Avrupa’da gaz talebi ucuz kömürle azalacak

Enerji Günlüğü - IEA, bu yıl Avrupa’da elektrik üretimi için daha ucuz olan kömürün tercih edileceğini ve bunun doğal gaza talebini yüzde 4,5 düşüreceğini tahmin ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı 2022 yılı Doğal Gaz Piyasası-İlk Çeyrek Raporu'nda, Avrupa gaz talebinin ucuz kömür nedeniyle bu yıl düşmesi bekleniyor. IEA, devam eden yüksek fiyatların kömürü elektrik üretimi için daha rekabetçi hale getirdiğine dikkat çekerek, bu nedenle Avrupa'da doğal gaz talebinin bu yıl düşmesinin beklendiğini açıkladı. EIA, Asya'daki talep büyümesinin yavaşlayabileceğini de belirtti.  

2021 yılında Avrupa'da doğal gaz talebinin tahmini %5,5 artarak 552 milyar metreküpe çıktığını belirten EIA, ancak bu yıl %4,5 civarında düşerek 527 milyar metreküpe inmesini öngörüyor. Düşüşte kısmen elektrik üretiminde doğal gaz yakımının %6 düşmesinin etkili olacağı belirtiliyor.  

BEKLENTİ GAZ KULLANIMININ YENİLENEBİLİR NEDENİYLE AZALMASIYDI

EIA'nın çeyrek döneme ait doğal gaz raporunda "Doğal gaz yakıtlı elektrik üretiminin, yenilenebilir enerji kaynaklarının güçlü genişlemesi nedeniyle düşmesi beklenirken, yüksek gaz fiyatları, kömür yakıtlı üretime kıyasla rekabet gücünü baskılamaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.  

KÜRESEL GAZ TÜKETİMİ 2021’DE İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

IEA raporunda 2021 yılında küresel doğal gaz tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artarak 4,1 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı. Bu miktar 2020’de pandemi nedeniyle azalan tüketimin iki katından fazla bir tüketimi işaret ediyor. Artan bu gaz tüketimiyle 2021'de küresel doğal gaz ticareti de bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 81 milyar metreküp gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

GAZ FİYATLARI AVRUPA VE ASYA’DA TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEĞİNE ÇIKACAK

IEA, bu yıl, Avrupa doğal gaz ve Asya LNG fiyatlarının, devam eden düşük stok seviyeleri ve azalan arz nedeniyle, tüm zamanların en yüksek yıllık ortalamaları olan ortalama 26 dolar/mmBtu ve 27 dolar/mmBtu olmasının beklendiğini belirtti. 

Rapora göre, 2021 yılında Avrupa'da spot gaz fiyatları 2020'ye göre 5 kat, ABD'de 2 kat ve Asya'da spot sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatları 4 kat arttı.

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler