1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupalılar ekotasarımlı ev ekipmanlarıyla yılda 150 euro tasarruf edecek

Avrupalılar ekotasarımlı ev ekipmanlarıyla yılda 150 euro tasarruf edecek

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ev ekipmanlarının tasarımlarında ömür döngüsü, tamir edilebilirliği, tekrar kullanılabilirliği, geliştirilebiliriliği ve atık yönetimi önceliklendirilerek elektrik faturaları yılda 150 euro azaltılabilecek.

Avrupalılar ekotasarımlı ev ekipmanlarıyla yılda 150 euro tasarruf edecek

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ev ekipmanlarının tasarımlarında ömür döngüsü, tamir edilebilirliği, tekrar kullanılabilirliği, geliştirilebiliriliği ve atık yönetimi önceliklendirilerek elektrik faturaları yılda 150 euro azaltılabilecek.

Avrupa Komisyonu, Avrupa’nın karbon ayak izini azaltmak ve Avrupalıların enerji faturalarını düşürmek amacıyla ev ekipmanlarını daha sürdürülebilir yapacak yeni ekotasarım kuralları 1 Ekim 2019 tarihinde kabul etti. Ekotasarım düzenlemesi ile, soğutucular (buzdolabı,market soğutucuları), çamaşır ve bulaşık makineleri, görüntüleme (televizyon) ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrik motorları, harici güç kaynakları, trafolar, kaynak makinalarının yer aldığı ürün gruplarının  ömür döngüsü, tamir edilebilirliği, tekrar kullanılabilirliği, geliştirilebiliriliği (upgrade) ve atık yönetimi önceliklendirildi. 

Kabul edilen kurallar çerçevesinde AB Enerji Birliği’nin “önce enerji verimliliği” prensibi uyarınca yapılan düzenlemelerinde mevcut enerji tasarrufu kriterlerine ilave olarak, döngüsel ekonomiye de katkı çerçevesinde ilk kez ekipmanların tamir edilebilirliği ve geri dönüştürülebilirliği ilave edildi.

YILDA 167 TWh ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK

Komisyon tarafından 11 Mart 2019’da yayımlanan enerji etiketleme düzenlemesi ile önümüzdeki günlerde AB resmi gazetesi tarafından  yayımlanarak yürürlüğe girecek ekotasarım düzenlemesiyle birlikte 2030 yılı itibariyle yıllık 167 TWh nihai enerji tüketimi tasarrufu sağlanacağı belirtiliyor. Bu rakam AB’de kişi başına yıllık 150 euro tasarrufa denk geliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler