1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avustralya’nın zengin kritik mineralleri için anlaşma

Avustralya’nın zengin kritik mineralleri için anlaşma

AB ile Avustralya, tedarik zincirlerini çeşitlendirmek ve Çin’in bu alandaki hakimiyetini kırmak amacıyla Kritik Mineraller Anlaşması imzaladı.

Avustralya’nın zengin kritik mineralleri için anlaşma

Enerji Günlüğü - Avustralya ile Avrupa Birliği (AB), kritik madenlere yönelik işbirliği ile ortak yatırımları artırma amaçlı anlaşma imzaladı.

Avustralya ve Avrupa Birliği, Batılı ulusların Çin'in yüksek teknoloji ve yeşil üretim için gerekli malzemelerin tedarik zincirleri üzerindeki hakimiyetini gevşetme çabasının bir parçası olarak, kritik madenlere yönelik işbirliğini ve yatırımı artırmak için bir anlaşma imzaladı.

Canberra ile Brüksel'deki ilgili bakanlar mutabakat zaptı imzalarken mutabakat zaptını kritik maden projelerinde işbirliğinin geliştirilmesi ile birlikte önümüzdeki altı ay içerisinde ortak "somut girişimlerin” gerçekleştirilmesi izleyecek.

Mutabakat zaptı uyarınca, Birlik ile Avustralya, ortak girişimler de içerisinde olmak üzere kritik maden projelerine yatırımın yanı sıra araştırma-geliştirme ile yenilikler konusunda işbirliğini artırmaya çabalayacak.

Avustralya, büyük ölçüde birçok kritik mineral rezervine sahip. Ülke yönetimi, Mayıs ayı bütçesinde açıklanan yeni önlemler de dahil olmak üzere finansman araçları ve vergi teşvikleri yoluyla yerli sanayisini geliştirmeye çalışıyor. 

Lityum, kobalt, titanyum ve nadir toprak elementleri gibi örnekleri olan kritik mineraller enerji dönüşümünde oldukça hayati bir öneme sahip. Düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecinde rol oynayan elektrikli araçlar, rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri gibi teknolojiler için kritik minerallere ihtiyaç duyuluyor.