1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Azami uzlaştırma fiyatında idari işlemi durdurma kararı

Azami uzlaştırma fiyatında idari işlemi durdurma kararı

Çan 2 Termik AŞ’nin AUF uygulamasına karşı açtığı davada idari işlemin durdurulması kararı çıktı.

Azami uzlaştırma fiyatında idari işlemi durdurma kararı

Enerji Günlüğü - Çan 2 Termik AŞ’nin AUF uygulamasının geriye dönük yürürlük kazanmasına karşı açtığı davada idari işlemin durdurulması kararı çıktı. 

Çan 2 Termik AŞ’nin [CANTE], azami uzlaştırma fiyatı (AUF) uygulamasının geriye dönük işletilmesi ile ilgili olarak Ankara 10. İdare Mahkemesinde idari işlemin iptaline yönelik açtığı davada mahkeme, EPDK tarafından tesis edilen idari işlemin durdurulmasına karar verdi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 30 Eylül 2022 tarihinde yaptığı değişiklik ile Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar'ın 7. Maddesine "nihai tüketiciye kadar" ibaresini eklemiş, karar uyarınca değişen muafiyet kapsamı da geçmişe dönük yürürlük kazanmıştı. Çan 2 Termik AŞ de uygulamaya karşı idari işlemin iptali istemiyle dava açmıştı. 

EPDK’DAN BASIN AÇIKLAMASI

Mahkemenin idari işlemin iptali yönünde karar vermesinin ardından, EPDK bir basın açıklaması yayınladı ve EPDK’nın karara itiraz yoluna gittiğini bildirdi. 

EPDK’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı, “1 Nisan 2022 tarihinden itibaren başarıyla uygulanan AUF’un katkısı ile hiçbir elektrik üretim santralimiz kapanmamış hem enerji arz güvenliğimiz hem de tüketicilerimiz korunmuştur. Kurumumuz bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte, üretim maliyetlerinde yaşanan düşüşler ivedilikle AUF’a yansıtılarak elektrik üreticilerinin mağdur olması da engellenmektedir”. 

Açıklamada sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmaların da EPİAŞ’a sunularak güvence altına alındığı belirtildi ve şu hususlar vurgulandı, “Bu kapsamda EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmış ve faiziyle birlikte 15 milyar 355 milyon TL’yi aşan bir meblağın sisteme iadesine karar verilmiştir. Bugüne kadar bu meblağın 7 milyar 260 milyon 317 bin TL’si tahsil edilmiş, tahsil edilen bu miktar doğrudan elektrik üretim maliyetlerini düşürerek 1 Nisan’da bütün tüketici gruplarına yüzde 15 oranında indirim yapılmıştır. Söz konusu şirketlerin geri ödemeler konusunda hukuki hakları elbette mevcuttur. Hem düzenleyici işlemin iptali hem de geri ödemelerin iptali istemiyle açılan davalara ilişkin süreçler de yakından takip edilmekte, gerekli hukuki adımlar ivedilikle atılmaktadır”. 

EPDK KARARA İTİRAZ ETTİ

EPDK’nın aldığı her kararın sonuna kadar arkasında olduğunu kaydeden açıklamada kararların hukuki geçerliliği konusunda da EPDK’nın hiçbir tereddüdü bulunmadığı bildirildi. 

Ankara 10. İdare Mahkemesinin kararına ilişkin olarak da “Bugüne dek bütün dava süreçleri Kurumumuz lehine devam etmekte olup Ankara 10. İdare Mahkemesinde idari işlemin iptaline yönelik aldığı kararla ilgili de gerekli itiraz yapılmıştır. Elektrik üretim şirketlerinin nerdeyse tamamının sağlıklı bir şekilde uygulanmasına destek olduğu AUF ile tüketicilerimize sağlanan kazanımın birkaç şirketin cebine girmesine yüce Türk adaletinin de izin vermeyeceğine inancımız tamdır” ifadeleri kullanıldı. 

EPDK: AUF HAKSIZ KAZANCI ÖNLEYEN BİR UYGULAMADIR

Elektrik üretim şirketlerinin vatandaşlardan haksız yolla elde ettikleri kazanç üzerinden kamuoyunu yanıltıcı açıklama yapmalarının etik bir yaklaşım olmadığı vurgulanan EPDK açıklaması şu sözlerle sona erdi, “Kurumumuz için önemli olan şirketlerin borsa değeri değil, adalete ve hakkaniyete olan bağlılıklarıdır. Sektörümüzde faaliyet gösteren ‘bütün şirketlerin’ Türkiye’nin enerji güvenliğine katkı sağlayan ve tüketicilerimizin maliyet yükünü hafifleten AUF ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermesi elzemdir. Sistemin dengesini bozmaya yönelik uygulamalara ve manipülasyonlara Kurumumuzun hiçbir surette kayıtsız kalmayacağı unutulmamalıdır”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler