1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Babacan`dan ithal enerji yorumu

Babacan`dan ithal enerji yorumu

Enerji Günlüğü - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ithal edilen petrol ve gaz nedeniyle cari açığın biraz yüksek olduğunu ama tüm diğer faktörleri...

Babacan`dan ithal enerji yorumu

Enerji Günlüğü - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ithal edilen petrol ve gaz nedeniyle cari açığın biraz yüksek olduğunu ama tüm diğer faktörleri beraber düşündüklerinde bunun Türkiye için uzun vadede önemli bir problem olmayacağını düşündüklerini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Keçiören Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen bazı tesislerin temel atma ve açılış törenine katılan Ali Babacan, ithal edilen enerji ürünleri hakkında açıklma yaptı. Babacan'ın açıklaması şöyle;

"Bakın gelecek sene sadece devlet bütçesinden yapacağımız yatırımların toplamı 73 milyar lira. Meclis kapanmadan önce gelecek 10 yılı kapsayan yeni bir plan kabul ettik. Önümüzdeki 10 yılı kapsayan ve 2023 hedeflerini ortaya koyan ama 5 yıla daha fazla konsantre olmuş Onuncu Kalkınma Planımız, 2014-2018... Bu plana göre, Türkiye'de yapılacak toplam sabit yatırım tutarı 417 milyar lira. Önümüzdeki 10 yılın toplam yatırımına baktığımızda, 2014-2023 tam 1 trilyon lira. Bu rakamlar eskiden hayal edilemeyecek rakamlardı. Kimsenin aklının, hafızasının almayacağı rakamlardı. Katrilyonluk yatırım büyük yatırımken, 15 sıfır, 18 sıfırı içeren yatırım rakamlarını konuşuyor artık Türkiye. Bununla da kalmıyoruz artık özel sektörümüz de altyapı yatırımlarına giriyor. Enerji tesislerinden tutun da havalimanlarına kadar. Köprülerden, tünellerden tutun şehir hastanelerine kadar pek çok yatırımı özel sektör eliyle de yapıyoruz. Yani devlet bütçesinden para harcamıyoruz bunlara. Özel sektörümüz yapıyor-işletiyor ya da yapıyor devlete kiraya veriyor. Bu şekilde gerçekleşiyor bu dev yatırımlar."


“PROBLEM OLMAYACAK”

Babacan cari açıkla ilgili olarak yaptığı açıklamada: "Çok şükür bütçe tarafında çok sağlamız. Bütçemizin açığı yok denecek kadar az. Bütçe disiplinine çok dikkat ediyoruz ama öte yandan petrol ve gaz konusunda, ithal ettiğimiz bu enerji ürünleri sebebiyle cari açığımız biraz yüksek ama tüm diğer faktörleri beraber düşündüğünüzde bunun da ülkemiz için uzun vadede önemli bir problem olacağını düşünmüyoruz. Günlük konjonktür yönetimiyle zaten kısa vadede yapılan ne varsa, ne gerekiyorsa kurumlarımız yapıyor. Uzun vade için gerekli olan yapısal dönüşümü de reformları da gerçekleştiriyoruz. Başta enerji alanı olmak üzere daha yüksek değerli katma değerli üretim, daha verimli bir sanayi yapısı, Ar-Ge'ye inovasyona, yüksek teknolojiye dayanan bir üretim yapısı Türkiye'yi basamak basamak çok daha farklı bir noktaya götürecek inşallah." dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler