1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Bakan Yıldız: Akkuyu için kayıtlı sermaye 2,8 milyar TL’ye ulaştı

Bakan Yıldız: Akkuyu için kayıtlı sermaye 2,8 milyar TL’ye ulaştı

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Santrali için Türkiye'ye yatan paranın miktarında artış gözlemlendiğini, şu...

Bakan Yıldız: Akkuyu için kayıtlı sermaye 2,8 milyar TL’ye ulaştı

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Santrali için Türkiye'ye yatan paranın miktarında artış gözlemlendiğini, şu andaki miktarın 2.8 milyar TL olduğunu belirtti.

Rusya'nın Soçi kentinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine katılan Bakan Yıldız, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İZİNLER İÇİN İKİ AYRI KOMİSTE KURULDU

Görüşmede, doğalgaz konusunun yanı sıra nükleer enerji santrallarıyla ilgili konuyu da ele aldıklarını belirten Yıldız, "Tabii ki orada biraz daha hızı artırmamız lazım. Şu ana kadar güvenlik gerekçesiyle 1,5 yıllık bir çalışma, malum Fukuşima'dan sonra güvenlik endekslerinin artırılmasıyla alakalıydı. Tabi bundan sonra ÇED süreci var, inşaat izni süreci var, lisanslama süreci var. Bunların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bu manada iki tane ayrı komite kurduk. O iki komite de bundan sonra daha hızlı çalışmanın yollarını inşallah açmış olacak" şeklinde konuştu.

AKKUYU PROJE ŞİRKETİNİN SERMAYE ORANI ARTTI

Akkuyu Enerji Santralı ile alakalı proje şirketinin, bankada kayıtlı sermayesinde artışa gittiğine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Akkuyu santralıyla alakalı, Türkiye'ye yatan paranın bir miktarında artış gözlemlendi. Şu andaki miktar 2,8 milyar TL'dir. En son gerek Rusya Federasyonu genel bütçesinden ayrılan gerekse kredilendirme yoluyla verilen rakam budur. Bu rakama Rusya Federasyonu'ndaki ekipmana harcanan paralar dahil değildir. Bu özellikle Türkiye'nin siyasi istikrarının tartışılmaya çalışıldığı bir ortamda ciddi ve önemli bir güven göstergesidir. Rusya Federasyonu ile karşılıklı güvene dayanan birçok projeyi genişletmeye ve ilerletmeye çalışıyoruz. Bu Türkiye'nin siyasi istikrarını tartışmaya çalışan çevreler de aslında bundan sonra yapacağımız enerji sektörüyle alakalı yapacağımız diğer projeleri izleyecektir. Önümüzdeki ay Mart ayında inşallah hazırlığını yaptığımız projeyi yine aynı bu şekliyle bir sermayeyle alakalı bir yapıyı uygulamaya çalışıyoruz. Bunlar enerji sektörünün 2023 hedefleri doğrultusunda yapılması gereken işlemlerdir."

İZİN SÜREÇLERİNDEKİ DETAYLAR HIZLANDIRILACAK

Yıldız, Akkuyu'daki enerji santralıyla ilgili ÇED raporunun geciktirildiğine ilişkin Rus tarafında rahatsızlıklar bulunduğu yönündeki bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"Tarafları olan bir konu, her iki tarafa düşen sorumlulukları var. Proje şirketinin verdiği ÇED raporu, Çevre Bakanlığımız tarafından değerlendiriliyor. Onun bir süresi var. O süre içerisinde değerlendirilecek. ÇED raporundan sonra orada herhangi bir eksiklik görülmemesi halinde, biliyorsunuz bir lisanslama süreci var. O lisanslama sürecinde de önemli şartları yerine getirmek gerekiyor biliyorsunuz, lisanslama müracaatında bulunacaklar. Daha sonra inşaat ruhsatı izniyle alakalı çalışma. Bunlar birbirini takip eden konulardır. Biz özellikle birçok detayı iki tane komite ile beraber daha hızlandırmamız gerektiğini söyledik ve inşallah bu projeyi daha da hızlandırmamız lazım geldiğini bir kez daha altını çizerek vurguladık."

2020 YILINA KADAR TÜRK MÜHENDİSLER İŞE BAŞLAYACAK

Rusya'da nükleer enerji konusunda eğitim gören öğrencilerin durumuyla ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Yıldız, şunları söyledi;

"Biliyorsunuz 200'e yakın öğrencimizle beraber burada çalışılıyor, öğrenimlerine devam ediyorlar. Bir hazırlık sınıfı, ikinci sınıftan sonra da normal akademik çalışmalarına başlıyorlar. Lisans çalışmalarını devam ettiriyorlar. Daha sonra 2-3 yıllık bir staj dönemi var. Dolayısıyla 2020 yılına kadar bizim buradaki yetişmiş olan mühendislerimizin işleri hazır, iş garantili olarak çalışmalarına başlayacaklar."

Önceki ve Sonraki Haberler