1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bankalar fosil yakıtlara 2,7 trilyon dolar finansman sağladı

Bankalar fosil yakıtlara 2,7 trilyon dolar finansman sağladı

Bankalar, Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıtlara 2,7 trilyon dolar finansman sağladı.

Bankalar fosil yakıtlara 2,7 trilyon dolar finansman sağladı

Enerji Günlüğü - Bankalar, Paris Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıtlara 2,7 trilyon dolar finansman sağladı.

Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenious Environment Network, Oil Change International, Reclaim Finance ve Sierra Club iş birliğinde Bankalar İklim Değişikliğini Finanse Ediyor raporu yayınlandı. Dünyanın önde gelen bankalarının finansman modellerinin, iklim krizini desteklemeye devam ettiğini gösteren Rapor, Paris Anlaşması’nın Aralık 2015'teki kabulünden bu yana, 35 küresel bankanın fosil yakıtlara her yıl artırmak suretiye toplam 2,7 trilyon doların üzerinde finansman aktardığını ortaya koyuyor. Raporun bulguları, dünyanın önde gelen bankalarının finansman modellerinin, iklim krizini desteklemeye devam ettiğini gösteriyor.

ABD BANKALARI BAŞAT ROL OYNUYOR

son dört yılda küresel ölçekteki kömür, petrol ve doğalgaz sektörlerinde faaliyet gösteren 2100 şirkete aktarılan finansmanı inceleyen rapor, fosil yakıt finansmanında JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citi ve Bank of America gibi büyük ABD bankalarının başat rol oynadığını ortaya koyuyor. Bu dört bankanın verdiği fonlar, Paris Anlaşması'nın kabul edilmesinden bu yana, 35 büyük küresel banka tarafından sağlanan fosil yakıt finansmanının %30'unu oluşturuyor.

Raporun belli başlı bulguları şöyle:

JPMorgan Chase, Paris Anlaşması’ndan bu yana 271 milyar dolarlık fosil yakıt finansmanı sağladı.

Royal Bank of Canada (RBC), Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana fosil yakıtlara 141 milyar dolar finansman sağladı.

Barclays diğer Avrupa bankalarını %36 marjla geride bırakarak fosil yakıtlara en çok yatırım yapan banka olarak tanımlanıyor.

Japonya'nın fosil yakıtlara sağlanan finansman açısından en kirli bankası olan MUFG, aynı dönemde 119 milyar dolarlık fosil yakıt finansmanı sağladı. 

Çin’in en kötü fosil yakıt bankası olan Bank of China ise, kömür başta olmak üzere fosil yakıtların finansmanına 84 milyar dolar aktardı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler