1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bayraktar: Paris Anlaşması'nda adil bir pozisyon istiyoruz

Bayraktar: Paris Anlaşması'nda adil bir pozisyon istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, Paris Anlaşması'nda Türkiye’nin pozisyonunun adil bir şekilde tanımlanmasını istediklerini kaydetti.

Bayraktar: Paris Anlaşması'nda adil bir pozisyon istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, Paris Anlaşması'nda Türkiye’nin pozisyonunun adil bir şekilde tanımlanmasını istediklerini kaydetti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye'nin enerji politikalarını gözden geçiren yeni raporunu açıkladı. 2021 Türkiye Enerji Politikaları Görünümü Raporu’nun tanıtımında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede gösterilen küresel çabalara katkı yapmaya kararlı olduğunu kaydetti. Türkiye’nin henüz Paris Anlaşması'nı onaylamadığını hatırlatan Bayraktar, "Paris Anlaşması'nda Türkiye'nin pozisyonunun gelişen bir ülke olarak adil şekilde tanımlanmasını istiyoruz” ifadesini kullandı. 

Eşit bir yaklaşımla hareket edilmesi gerektiğini daha önce yapılan İklim Değişikliği Taraflar Toplantıları'nda (COP) dile getirdiklerini kaydeden Bayraktar, önümüzdeki COP26 toplantısında bu konunun daha yapıcı bir şekilde ele alınacağını umduklarını belirtti. 

TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARI BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM YAŞADI

Türkiye enerji sektörünün son 20 yılda büyük bir dönüşüm yaşadığını kaydeden Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarındaki değişimin üç fazda incelenebileceğini ifade etti. Bayraktar, bunlardan 2002-2016 döneminde gerçekleşen ilkinin başta elektrik sektörü olmak üzere devlet tekelinin rekabetçi bir serbest piyasaya dönüştürülmesi çalışmalarına yoğunlaştığını söyledi. 

“MİLLİ ENERJİ VE MADEN POLİTİKASINDA İKİ BÜYÜK MOTİVASYONUMUZ VARDI”

Bayraktar, enerji politikalarındaki ikinci fazın 2017 yılında uygulanmaya konan ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ ile başladığını açıkladı. Bu politikanın iki büyük motivasyonla geliştirildiğini belirten Bayraktar bunları, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve daha sürdürülebilir ve çevreyi gözeten bir enerji sistemine sahip olmak olarak sıraladı.

“GELECEK ON YILDA HEDEF HER YIL BİN MW GES VE RES KAPASİTESİ”

Bu dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmaya yönelik çalışmaların yapıldığını açıklayan Bayraktar, son on senede 9 GW’lık rüzgar enerji santrali (RES), yaklaşık 7 GW’lık ise güneş enerjisi santrali (GES) kurulumu yapıldığını söyledi. 

Yenilenebilir enerjideki kurulu gücüyle Türkiye'nin Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 13'üncü sırada yer aldığını ifade eden Bayraktar, 2020 yılında kurulu güce eklenen 5 GW seviyesindeki kapasitenin ise neredeyse tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunun da altını çizdi. YEKA GES-3 yarışmalarına oldukça büyük bir ilgi olduğunu belirten Bayraktar, gelecek on yılda her yıl 1 GW seviyesinde rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurulumu yapmayı hedeflediklerini bildirdi. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE TÜKETİMDE %14 AZALMA HEDEFLENİYOR”

Enerji verimliliği için farklı sektörleri inceleyerek 55 eylem planı belirlediklerini belirten Dr. Bayraktar, 2023 yılına kadar bu alanda 11 milyar dolar büyüklüğünde yatırım yaparak tüketimde %14’lük bir düşüş sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Bu oranda bir azalış sağlanması durumunda, Türkiye’nin yıllık karbon salımı 66 milyar ton azalmış olacak.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler