1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Belarus NGS’nin ilk ünitesi şebekeye dahil edildi

Belarus NGS’nin ilk ünitesi şebekeye dahil edildi

Belarus Nükleer Santrali’nin 1200 MW’lık ilk güç ünitesi Belarus Cumhuriyeti'nin elektrik şebekesine dahil edildi.

Belarus NGS’nin ilk ünitesi şebekeye dahil edildi

Enerji Günlüğü - Belarus Nükleer Santrali’nin 1200 MW’lık ilk güç ünitesi Belarus Cumhuriyeti'nin elektrik şebekesine dahil edildi.

Belarus Nükleer Güç Santrali’nin (NGS), 3+ nesil VVER-1200 reaktörlü ilk enerji ünitesi, 3 Kasım saat 12.03'te, ilk kez ülkenin elektrik şebekesi ile senkronize edildi. Böylece Belarus NGS, Belarus Cumhuriyeti'nin enerji iletim şebekesi için ilk kilovat saat elektriğini üretti.

SANTRAL TİCARİ İŞLETMEYE 2021 İLK ÇEYREĞİNDE GEÇECEK

Belarus NGS’nin 1’nci ünitesinin reaktör çekirdeğine 7 Ağustos 2020 tarihinde, taze nükleer yakıt demetleri yüklenmişti. Reaktör 11 Ekim'de ise, fiziksel güç verme aşamasında minimum kontrol edilebilir güç (nominal gücün %1'inden düşük) seviyesine getirildi. 23 Ekim 2020 tarihinde GP Belarus NGS ve Rosatom Devlet Kuruluşu tasarım bölümü AO IK ASE, Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı'ndan güç ünitesinin şebekeye bağlantısını sağlayan devreye alma çalışmaları için izin aldı. Bu çalışmalar, nominal gücünün yüzde 1'den yüzde 50 seviyesine kadar reaktör tesisinin kademeli bir artışla devreye alınması, güç ünitesinin Belarus Cumhuriyeti'nin elektrik şebekesine bağlanması ve reaktör tesisi yüzde 50 güçte çalışırken dinamik denemelerin yapılması gibi çalışmaları kapsıyordu. Bu aşamaya ilişkin devreye alma çalışmalarının Aralık 2020 başında tamamlanması planlanıyor. Ardından ise, deneme-işletme aşamasına geçilmesi öngörülüyor. Belarus NGS’nin 1’nci güç ünitesinin ticari işletmeye alınma işleminin ise, 2021’in ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler