1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Belarus nükleer santralinin ikinci ünitesi şebekeye bağlandı

Belarus nükleer santralinin ikinci ünitesi şebekeye bağlandı

Belarus Nükleer Güç Santrali’nin nominal gücünün %40'ına kadar kademeli olarak artırılmasını sağlayacak olan ikinci ünitesi ülkenin elektrik şebekesine bağlandı.

Belarus nükleer santralinin ikinci ünitesi şebekeye bağlandı

Enerji Günlüğü - Belarus’un ilk nükleer enerji santrali olan NGS’nin 1200 MW’lık ikinci ünitesi ülkenin elektrik şebekesine bağlanarak elektrik tedariğine başladı. 

Belarus Enerji Bakanlığı, Rus teknolojisiyle inşa edilen Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 1200 MW kurulu gücündeki ikinci ünitesinin de elektrik şebekesine bağlandığını ve ilk kilovatsaatini ülkenin elektrik sistemine gönderdiğini açıkladı. Açıklamaya göre 13 Mayıs 2023 Cumartesi günü saat 13:24'te gerçekleşen şebeke bağlantısı için gerekli olan tüm teknolojik işlemler, güvenlik gerekliliklerine uygun olarak, yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirildi. Santralin 1200 MW’lık ilk ünitesi de 2020 yılı Kasım ayında şebekeye bağlanmıştı. 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom yaptığı açıklamada, uzmanların önümüzdeki günlerde kapasiteyi % 50'ye kadar artıracağını ve güç ünitesinin reaktör ve türbin bölmelerindeki ana ekipmanın termal performansının tasarım değerlerine uygunluğunu doğrulamak için testler yapacağını bildirdi. Yapılan testlerle ünitenin daha sonra gücü %100'e ulaşacak. 

Ünitenin hizmete alınması bu yıl Sonbaharda planlanıyor. Santral iki ünitesi de devreye girdiğinde yılda yaklaşık 18,5 TWh elektrik üretecek. Bu da 4,5 milyar metreküp doğal gaza eşdeğer ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 550 milyon dolar katkı sağlayacak. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler