1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Belarus NGS’nin ikinci ünitesine onay

Belarus NGS’nin ikinci ünitesine onay

Belarus Nükleer Güç Santrali’nin nominal gücünün %40'ına kadar kademeli olarak artırılmasını sağlayacak olan ikinci ünitesi devreye alınacak.

Belarus NGS’nin ikinci ünitesine onay

Enerji Günlüğü - Rus teknolojisiyle inşa edilen Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 1200 MW gücündeki ikinci ünitesinin devreye alınma aşaması başlatılıyor. 

Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı Gosatomnadzor, genel tasarımcılığını ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Bölümü ASE A.Ş’nin yaptığı Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci Ünitesi’nin devreye alma aşamasının başlatılması için onay verdi. Alınan izin, Belarus'un ilk nükleer enerji santrali olan santralin gücünde nominal gücünün %40'ına kadar kademeli olarak artırılmasını sağlıyor. 

SANTRALİN İŞLETİM KABULÜ SONBAHARDA

Rus teknolojileriyle yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ nesil ilk nükleer güç santrali olan Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi, 10 Haziran 2021 tarihinde ticari işletme için devralındı. Ünitenin ürettiği enerjinin ülkenin yıllık enerji dengesindeki payı yaklaşık %20. Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi’nin işletimi için kabulün 2023 sonbaharında yapılması planlanıyor.

Toplam 2400 MW kapasiteli iki VVER-1200 reaktörüne sahip Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets kentinde inşa ediliyor. Belarus'taki ilk nükleer santral için uluslararası yasalara ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyan Rus 3+ Nesil tasarımı seçildi. 10 Haziran 2021 tarihinde, Rus teknolojileri ile yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ neslinin ilk nükleer tesisi olan Belarus NGS’nin 1’inci Ünitesi ticari işletme için devralındı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler