1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bergama’da çöpler elektriğe dönüşecek

Bergama’da çöpler elektriğe dönüşecek

Doğu Star Elektrik, İzmir Bergama katı atık depolama alanını iyileştirerek kuracağı entegre tesiste çöplerden 14 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik üretecek.

Bergama’da çöpler elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Doğu Star Elektrik, İzmir Bergama katı atık depolama alanını iyileştirerek kuracağı entegre tesiste çöplerden 14 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik üretecek.

Bergama’da 2011 yılında hizmete alınan katı atık depolama alanını iyileştirmek, çöpleri geri dönüştürmek ve atıklardan elektrik üreten bir tesis kurmak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale sürecini tamamladığını açıkladı.  Bergama, Kınık, Dikili ve Aliağa ilçelerinin evsel atıklarının değerlendirileceği günde 500 ton kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’ni kuracak ve 15 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi’ne kira vererek işletecek firma belli oldu. Yapılan ihalenin galibi, yılda 1 milyon 540 bin TL kira bedeliyle en yüksek teklifi veren Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş oldu.

önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanmasıyla Doğu Star Elektrik şirketinin kurulum çalışmalarına başlayacağı tesis tamamlandığında çevreye yayılan koku ve diğer çevre sorunları son bulacak. Çöpten elektrik üretilerek ekonomik bir değer yaratılacak. 280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulacak Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi; “Mekanik Ayırma”, “Biyometanizasyon”, “Kompost” ve “Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” olmak üzere dört üniteden oluşacak. 

14 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Atık depolama alanında oluşan metan gazından elektrik üretilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi hem tesisin işletmesinde kullanılacak hem de doğrudan dağıtım şebekesine aktarılacak. Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte her yıl 12 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek 25 bin 300 megavatsaat (MWh) elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer yaklaşık 14 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir miktara karşılık geliyor. Tesis, 2020 yılının sonunda hizmete alınacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler