1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bilgin: Karadeniz gazı Mayıs’ta sisteme verilecek

Bilgin: Karadeniz gazı Mayıs’ta sisteme verilecek

Türkiye’nin Karadeniz sularında keşfettiği doğal gaz, Mayıs ayının ilk haftası itibariyle evlerde kullanılmaya başlanacak.

Bilgin: Karadeniz gazı Mayıs’ta sisteme verilecek

Enerji Günlüğü - TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazının Mayıs ayının başında sisteme verilmiş olacağını açıkladı. 

Türkiye’nin Karadeniz sularında keşfettiği toplam 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervlerinin üretime açılıp karaya ulaştırılması gün sayıyor. Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk fazda üretilen doğal gaz, 20 Nisan’da düzenlenecek “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni” ile karaya ulaştırılacak. 

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi sahibi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk fazda üretilen doğal gaz, 20 Nisan’da düzenlenecek “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni” ile karaya ulaştırılmasını, Sakarya Gaz Sahası’ndaki rezerv keşiflerin tarihçesini, projede başlıca dönüm noktalarını ve projenin sağlayacağı kazanımları ele alan bir sunum yaptı. Bilgin, Karadeniz doğal gazının Mayıs ayının ilk haftası itibariyle evlerde kullanılacağını açıkladı.

Bilgin, “Mayıs’ın ilk yarısında düşünülüyor. Yine seçimle ilişkilendirilecek ama öyle değil. Normalde bu test akışlarını bir yıl öncesinden planladık. Seçim tarihini de biz belirlemedik. Ama bir iki gün öne arkaya sarkma olabilir. Testlerin kalibrasyon işlemlerinin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir” dedi. Bilgin, projenin yaklaşık bir yılda kendisini amorti edeceğine dikkat çekti.

“40 MİLYAR DOLARDAN BAHSEDİYORUZ”

Karadeniz gazının birinci fazda Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayacağın, ikinci fazda bunun yüzde 40’a kadar çıkacağını ifade eden Bilgin, “Bu rakamlar çok ciddi. Çok büyük rakamlardan bahsediyoruz. Geçtiğimiz yılın ithalatı 100 milyar dolar. Yüzde 40 dediğimizde 40 milyar dolardan bahsediyoruz. Cebimizden çıkmayıp cebimize giren bir 40 milyar dolar aslında. Çarpan etkisi ile bakıldığında bu çok daha farklı bir değerlendirmeye sokulabilir. Bunları da analiz ediyoruz. Birinci fazda yüzde 15 ile başlayıp artarak yüzde 40’a kadar çıkacak” dedi. 

TAM KAPASİTEDE GAZ İHTİYACININ DÖRTTE BİRİNİ KARŞILAYACAK

Projenin ikinci fazının 2027 veya 2028 yılında tamamlanması ve böylece Sakarya Gaz Sahası’nda tam kapasite üretime geçilmesi öngörülüyor. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi tam kapasiteye ulaştığında, Türkiye’nin mevcut yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 25 ila yüzde 30’unu tek başına karşılayacak. 

YÜKSEK GÜVENLİK: GENEL MÜDÜR BİLE İZİNSİZ GİREMEYECEK

Tesislerde bu gece 24:00'ten itibaren güvenlik en üst seviyeye çıkarılıyor. Genel Müdür Melih Han Bilgin, yeni uygulamayla birlikte kendisinin de akşam belli bir saatten sonra tesise giriş çıkış yapamayacağını, girmesi gerekiyorsa özel güvenlik protokolleri yerine getirilerek bunu yapabileceğini ifade etti.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler