1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karadeniz’de 1 yıl içinde 50 yılda üretilen gaz çıkarılacak

Karadeniz’de 1 yıl içinde 50 yılda üretilen gaz çıkarılacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın üretim kapasitesini anlatırken “Biz sadece bu sahada 1 yılda, 50 yılda üretilen doğal gazı çıkaracağız” dedi.

Karadeniz’de 1 yıl içinde 50 yılda üretilen gaz çıkarılacak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, muhalefet tarafında ortaya çıkan Karadeniz doğal gaz keşfinin seçim sürecine denk gelmesi konusundaki iddiaları yanıtladı. Dönmez, Karadeniz sahasında 1 yıllık süreçte 50 yılda üretilen gazın çıkarılacağını söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, seçim zamanına yaklaşıldığı zamanlarda doğal gaz bulunduğuna dair bir algı olduğunu, fakat bakanlığın doğal gaz çalışmalarını seçim sürecine bakılmaksızın yaptığını şu sözlerle açıkladı:

“Medyada yer alan haberlerin kaynağı ya TPAO ya Enerji Bakanlığı'dır. Onların açıkladıklarında yalan, hilafı hakikat söz konusu değil. Akçakoca'da yaklaşık 1.6 milyar metreküplük rezerv vardı. Bunları ürettik, kullandık. Trakya'da petrol olmakla birlikte doğal gaz keşifleri öne çıktı, bunlar da doğru. Biz bu çalışmalara başladığımızda 2017'deydi. Akdeniz'de 2018'de gemi alındı. Seçim 2018'in Haziran'ında yapıldı. Kurumun, bakanlığın planı, programı var. Seçimlere bakılmaksızın yapıldı bunlar. Son 20 yılda ülkede 13-15 defa seçim oldu. Referandumlar var. Bu bizim takvimimizle ilgisi alakası olmayan hususlar. Bulduğumuz şeyi açıklamayalım mı?

“50 YILDA ÜRETİLEN GAZ KARADENİZ’DEN ÇIKARILACAK”

Türkiye'de bugüne kadar başta Trakya’da ve kısmen de olsa Güneydoğu'da doğal gaz üretimi yapıldığını belirten Dönmez, “Biz sadece bu sahada 1 yılda 50 yılda üretilen gazı çıkartmış olacağız. Burada 2020 yılında önce sismik çalışmalar yapıldı. Sonra bu çalışmalar yorumlandı. Tuna 1 kuyusunda keşif amaçlı sondajımız oldu” diye konuştu.

SONDAJ KUYULARINDA TESTLER YAPILDI MI?

Karadeniz’deki doğal gaz sondaj kuyularında testlerin yapılmadığına dair iddialar olduğunu aktaran Dönmez “Tamamen yalan. Tam 2888 adet test yapıldı kuyu içerisinde. Burada mühendislik açısından destek aldığımız şirketler var. Bunların isimlerini vermek doğru değil; ama dünyanın en iyi firmalarıyla çalışıyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler