1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Boğaziçi Üniversitesi rüzgarda dünyada bir ilki başardı

Boğaziçi Üniversitesi rüzgarda dünyada bir ilki başardı

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Kampüsü, dünyanın elektrik ihtiyacını kendi rüzgâr santralinden karşılayan ilk...

Boğaziçi Üniversitesi rüzgarda dünyada bir ilki başardı

Enerji Günlüğü - Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Kampüsü, dünyanın elektrik ihtiyacını kendi rüzgâr santralinden karşılayan ilk üniversite kampüsü oluyor.

Boğaziçi Üniversitesi yenilenebilir enerjide bir ilke imza attı. Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali (BÜRES) projesi dâhilinde kurulan rüzgâr türbini, 27 Aralık 2014’te elektrik üretmeye başladı. BÜRES projesiyle Boğaziçi Üniversitesi'nin, İstanbul Kilyos'taki Sarıtepe Kampüsü'nün elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu; "Üniversitemiz Yeşil Kampüs olma yolunda örnek teşkil edecek bir aşamayı daha tamamlarken, Sarıtepe Kampüsümüzün Üniversitemiz bünyesindeki yerini farklı bir boyuta taşıyan bu proje ile sürdürülebilir yaşam alanları yaratma yolundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu" dedi.

Rüzgar santralinin Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle kurulduğunu ifade eden Barbarosoğlu, bu sayede Sarıtepe Kampüsü’nün yıllık elektrik ihtiyacının tamamının rüzgar enerjisinden karşılanacağını ifade etti.

İHTİYAÇTAN FAZLA ÜRETİM YAPILACAK

Kilyos Sarıtepe Kampüsü 1 MW’lık rüzgar türbini sayesinde yıllık elektrik tüketiminin yüzde 40 fazlasını üreterek bir yılda yaklaşık 900 ton karbon, 1 milyon kWh enerji ve 400 bin TL bütçe tasarrufu gerçekleştirecektir.

DÜNYADA BİR İLK

BÜRES Proje Koordinatörü ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Emre Otay, dünya genelinde kendi enerjisini jeotermal ve güneş gibi doğal kaynaklardan üreten veya araştırma amaçlı rüzgâr türbinleri kuran üniversiteler bulunduğunu hatırlattı. Otay, yıllık elektrik ihtiyacının tamamını ve hatta fazlasını sahibi olduğu ve kendi işlettiği rüzgar enerji santralinden karşılayan dünyadaki ilk kampüsün Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü olduğunu belirtti.

BÜRES BİLGİ DE ÜRETECEK

Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali’yle birlikte Ar-Ge çalışmalarının da yapıldığına dikkat çeken Proje Koordinatörü Emre Otay, "Enerji santralı yapım çalışmalarının yanı sıra mühendislik araştırmalara odaklandık. Öncelikle türbine ve etrafına yerleştirdiğimiz sensörlerle mekanik, geoteknik ve çevresel verilerin yanı sıra enerji üretim ve tüketimini izleyeceğiz. Buradan öğreneceklerimiz ışığında rüzgar enerji santrallerinin sürdürülebilirliğini araştıracağız" diye konuştu.

HEDEF, YEŞİL BİR KAMPÜS

Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde rüzgar, güneş, dalga, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerjinin depolanması doğrultusunda uygulamaya alınmış akademik çalışmalar olduğunu da belirten Emre Otay, binalarda enerji verimliliği konusunda yine Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsünde başlatılan çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.

Binaları enerji verimli hale dönüştürmek için yapılacak doğru hesaplanmış yatırımların, yenilenebilir enerji santrali yapmaya oranla çok daha faydalı ve ekonomik olduğuna dikkat çeken Emre Otay, bu doğrultuda Sarıtepe Kampüsü’nde Avrupa Komisyonun öne çıkardığı Yaşayan Laboratuvar konseptinde Kent Laboratuvarı adı altında bir proje geliştirdiklerini belirterek şunları ekledi:

"Projenin içinde enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmenin yanı sıra akıllı harcamak, fazlasını saklamak ve karbon salınımını kontrol etmek var. Bu kampüsteki esas hedefimiz Sıfır Net Enerji düzeyine erişmek. Doğaya saygılı, komşularına enerji ve su açısından yük olmadan yaşayabilen, sürdürülebilir, yeşil bir kampüs olmak istiyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler