1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BP: TPAO ile içerde ve dışarda ortak iş yapabiliriz

BP: TPAO ile içerde ve dışarda ortak iş yapabiliriz

Enerji Günlüğü - BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, 600'e yakın bayi ile faaliyet gösterdikleri Türkiye'de kalıcı olduklarını belirterek, LPG ve...

BP: TPAO ile içerde ve dışarda ortak iş yapabiliriz

Enerji Günlüğü - BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, 600'e yakın bayi ile faaliyet gösterdikleri Türkiye'de kalıcı olduklarını belirterek, LPG ve dökmegaz işinden çekileceklerini, otogaza ise ağırlık vereceklerini söyledi. Fackrell, TPAO ile gerek Türkiye içinde gerekse dışında birlikte iş yapma konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı. BP yetkilisi, Hazar gazını Avrupa'ya taşıyacak üç farklı boru hattı inşa edileceğini ve her üçüne de ortak olacaklarını belirtti. Fackrell, Hazar gazının Rus gazı karşısında rekabetçi bir fiyata sahip olacağını anlattı.
Bud Fackrell, Türk gazetecilerle yaptığı söyleşide, şirketin Türkiye ve bölgeye bakışını, planladığı çalışmaları anlattı. Hazar doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılmasına ilişkin üretim ve iletim projelerinin toplam maliyetinin 40 milyar dolara ulaşacağını anlatan Fackrell, üç farklı boru hattı inşa edileceğini belirtti. BP olarak bunların her üçünden de Şahdeniz konsorsiyumundaki payları kadar hisse almak istediklerini anlatan Fackrell, "Bu da yüzde 25. Tam olarak bu rakam olacak demiyorum ama diğer projelerdeki ağırlığımızın da bu oran civarında olacağını kastediyorum" diye konuştu.
TANAP'a ortak olmaları için Socar'ın Şah Deniz konsorsiyumu üyelerine teklifte bulunduğunu söyleyen Fackrell, şöyle konuştu:
"Nihai kararın birkaç ay içinde verileceğini düşünüyorum. Bu da aslında Şahdeniz II ve Güney Koridoru için verilecek nihai yatırım kararının bir parçası olacak. Ayrıca nihai yatırım kararından önce TAP ve Batı Nabucco'dan birini de seçmemiz gerekiyor. BP'nin amacı TANAP'ta hisse almak. Aynı zamanda Güney Kafkasya Boru hattında da bir hisse alımı ilgimiz bulunuyor. Ayrıca Batı'daki hatta da bir hisse alımı ilgimiz var. Şu anda hem Nabucco West'te hem de TAP projesinde hisse alım opsiyonunu görüşüyoruz. Bu projelerin hepsinde Şahdeniz II'deki hissemize yakın bir hisse sahibi olmak isteriz. Bu da yüzde 25. Ancak TANAP'ta SOCAR yüzde 29'unu önerdiği için bu hisse de üç şirket arasında bölünüyor".
Bu arada BP Azerbaycan sözcüsü Tamam Bayatly ise SOCAR'ın TANAP'ta yer alması için BP'ye davette bulunduğunu doğrulamıştı. Bayatly, "BP'nin yüzde 12, Statoil'ın aynı oranda ve Total'in de yüzde 5 hissesi olacak" demiş, ancak anlaşmanın mali detaylarıyla ilgili bilgi vermemişti.

TAP VE WEST NABUCCO'YA ORTAKLIK GÖRÜŞÜLÜYOR
Fackrell'in verdiği bilgiye göre BP, Şah Deniz konsorsiyumu TAP ve Nabucco West projelerinden birini 2013 yılında seçecek. Her iki projenin de avantajları ve dezavantajları bulunduğunu anlatan Fackrell bunları şöyle anlattı:
"Nabucco West'in çok fazla politik desteği var. Ülkelerarası anlaşma imzalandı. Ama teknik ayrıntıları TAP kadar geliştirilmemiş durumda. TAP'ta ise çok fazla teknik çalışma yapılmış ve tamamlanmış durumda. Ülkelerarası anlaşma konusu üzerinde çalışılıyor. Bu konuda yorum yapamam ama her iki proje de farklı ticari şartlara sahip."

TAP MI NABUCCO MU SORUSUNA SEKİZ KRİTERLE CEVAP
Fackrell, TAP ve Nabucco West projeleriyle ilgili kararın, bu konuda belirlenen sekiz farklı kritere göre yapılacak değerlendirmelerden sonra verileceğini anlattı. Fackrell, "Kendi geliştirdiğimiz SEEP projesini de bu kriterlere göre Nabucco West ile kıyasladık ve kendi projemizden vazgeçtik. Bu konuda bir ön yargımız yok. TAP ve Nabucco West'i de bu kriterlere göre değerlendireceğiz" dedi.

GAZPROM'A GÖRE DAHA UCUZ FİYAT
BP Türkiye Ülke Müdürü Fackrell, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek Hazar gazının fiyatına ilişkin açıklamalar da yaptı. Hazar gazının, Rus gazına göre daha rekabetçi olacağını anlatan Fackrell, Türkiye'den de geçmesi planlanan klasik Nabucco projesinin şu anda rafa kaldırıldığını hatırlatan Fackrell, "Tam olarak bitti demek doğru olmaz, ama şu anda buzlukta duruyor. Biz şu anda TANAP, TAP ve Nabucco West'e odaklıyız" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE ARAMA VE TPAO İLE ORTAKLIK
Türkiye'deki petrol ve gaz arama faaliyetlerine de değinen Fackrell şunları söyledi:
"2000 yılında Türkiye'de Karadeniz'de bir sondaj yaptık ve kuru çıktı. Şu anda Türkiye ile ilgili somut bir arama planımız yok ama bu yarın olmayacağı anlamına gelmiyor. Son olarak TPAO Karadeniz'de bir gaz buldu. Bu tür verilerin hepsini takip ediyoruz. Ancak dünya genelindeki arama portföyümüz şu anda Türkiye'yi kapsamıyor." BP'nin TPAO ile geleceğe yönelik olarak Türkiye içinde ve dışında ortak iş yapma konusunda da görüş alışverişi içinde olduğu bilgisini de veren Fackrell, "Çünkü Türkiye bizim için stratejik ve Türkiye'de iş yapmayı seviyoruz" dedi.

EPDK PİYASAYI ÖZGÜR BIRAKSIN
Türkiye'de son beş yıldan bu yana zorlaşan akaryakıt dağıtım işinin bugün itibariyle düzelmeye başladığını da belirten Fackrell, "Bu işimizi kârlı bir hale getirmek için çalışma içindeyiz. Düzenleyici otoritelerin piyasayı özgür bırakmasını ve yatırım yapmamızın önünü açmasını talep ediyoruz. Piyasa böylece kendi kendini düzeltebilecektir" dedi.

LPG VE DÖKME GAZI SATACAĞIZ
Türkiye'de 600'den fazla akaryakıt dağıtım bayileri bulunduğunu hatırlatan Fackrell, "Sürekli olarak bunları satacağımız yönünde dedikodular çıkıyor ama satmak gibi bir planımız yok. Otogaz işimizi tutmaya devam edeceğiz çünkü bizim için oldukça kârlı" dedi.
LPG ve dökme gaz işinden ise çıkacaklarını anlatan Fackrell, "Çünkü bu dünya genelinde alınmış bir karar. Doğalgaz gibi başka enerji formları piyasaya geldiği için BP bu işi uzun vadede stratejik görmüyor. Başkaları bu işi yapmaya devam edebilir" diye konuştu. Fackrell, LPG ve dökme gaz bölümünü ise birkaç ay içinde satacaklarını da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler