1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Buzul erimesi rekor seviyede hızlandı

Buzul erimesi rekor seviyede hızlandı

Dünyanın ikinci büyük buzulunun bulunduğu Grönland’da buzullar Temmuz ayında, 2002 yılından bu yana kadarki yıllık erime seviyesinden daha fazla eridi.

Buzul erimesi rekor seviyede hızlandı

Enerji Günlüğü - Dünyanın ikinci büyük buzulunun bulunduğu Grönland’da buzullar Temmuz ayında, 2002 yılından bu yana kadarki yıllık erime seviyesinden daha fazla eridi.

Kuzey yarımkürede küresel ısınma ile etkisini arttıran ısı dalgaları buzul erimesini rekor seviyede hızlandırdı. Uzmanlar, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda yer alan ve buzullarıyla tanınan dünyanın en büyük adası Grönland’da geçen bir ayda bir yılın ortalamasından daha çok buzulun eridiği uyarısında bulundu. Sıcak hava dalgaları kuzey kutup bölgesini vururken, kuzey yarımküre rekor denilebilecek bir hızla eriyor. 

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Ruth Mottram, uydu görüntülerinden, Grönland buzul tabakalarının yüzeyinin geçen Temmuz ayında, 80 milyon olimpik yüzme havuzuna denk gelen 197 cigaton oranında eridiğinin anlaşıldığını söyledi.

UZMANLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Orman yangınları Sibirya'nın içlerine doğru ilerlerken, Grönland’daki buzul çıkıntı ve girintileri geri çekiliyor. Uzmanlar uydudan alınan görüntülerden hareketle, insan eliyle oluşan iklim değişikliğinin yol açtığı ısı artışının yıl boyunca sağlam duran buz tabakalarını erittiğini ve küresel olarak yıkıma yol açtığını belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler