1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Can Arslan: Kurulumcular çatı GES’lere ilgisi göstermiyor

Can Arslan: Kurulumcular çatı GES’lere ilgisi göstermiyor

Foton Enerji’den Can Arslan, Türkiye’de anahtar teslim mühendislik ve kurulum firmalarının (EPC) küçük ölçekli çatı üstü güneş enerjisi sistemlerine ilgi göstermediğini söyledi.

Can Arslan: Kurulumcular çatı GES’lere ilgisi göstermiyor

Enerji Günlüğü - Foton Enerji’den Can Arslan, Türkiye’de anahtar teslim mühendislik ve kurulum firmalarının (EPC) küçük ölçekli çatı üstü güneş enerjisi sistemlerine ilgi göstermediğini söyledi. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi tarafından düzenlenen 10. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu Antalya Konyaaltı Belediyesi Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde başladı. 

14 Aralık tarihine kadar sürecek Sempozyumun ilk oturumu Gonca Bedel Dülgeroğlu’nun üstlendiği Yenilenebilir Enerji Sektörünün Değerlendirilmesi ve Beklentiler başlıklı oturum oldu. 

Foton Enerji’den Can Arslan burada yaptığı değerlendirmede, uzun yıllar yaşadığı Hollanda’daki çatı üstü güneş sistemlerine değindi. Hollanda ticari çatıdan ziyade bireysel çatı uygulamalarının yaygın olduğunu belirten Arslan şöyle dedi: 

“Hollanda deniz seviyesinin altında bir ülke. Dolgu zemin olduğundan binaları yüksek yapamıyorlar. Daha yüksek binalar yapmak isterseniz, maliyet çok yükseliyor. Dünya üzerinde en yüksek insan yoğunluğunun olduğu ülke. Konya kadar büyüklüğü var. Türkiye kadar güneş kurulu gücü var. Çoğunu konutlar oluşturuyor.”

ŞEHİRLEŞME TARZI ETKİLİ 

Türkiye’de konutlarla ilgili en önemli sıkıntılardan birinin şehirleşme tarzı olduğunu anlatan Can Arslan, “Çok katlı yapılar var. Apartmanlarda oturanlara fayda sağlamıyor. Ancak batı ve güney yörelerimizde konut tüketicilerinin ilgisini çekebilecek bir alan var. Çatı üstü GES sistemlerinin uzun süredir etkinleşememesinin nedeni öztüketim idi” dedi. 

KURULUMCULARIN İLGİSİNİ ÇEKMİYOR

Yüksek elektrik tüketilen evlerde kurulacak güneş enerjisi sisteminin ilk yatırım maliyetini 5-7 yılda karşılayabileceğini belirten Can Arslan “Ancak çatı projeleri EPC’lerin ilgisini çok çeken bir alan değil. Çünkü konut müşterileri küçük. Daha çok sanayi çatılarını ya da YEKA gibi projeleri tercih ediyorlar” dedi. Arslan her şeye rağmen Türkiye’de bu alandaki projelerin hızla yaygınlaşacağını ifade eden Arslan, “Komşusunda güneş paneli görünce tüketici kendi çatısında da bunu uygulamak istiyor. Türkiye için de geçerli. Önümüzdeki yıllarda hızla yayılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

OTURANIN DEĞİL ÜLKENİN YARARINA 

Solarbaba’dan Ateş Uğurel ise çatı üstü GES’lerin yaygınlaşmasını sağlayabilecek basit adımların bir türlü atılamadığına işaret eti. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında her yapılan binanın çatısına bir miktar güneş paneli koyulması zorunluluğu getirilmesini öneren Uğurel, “İstanbul’da 1 milyon bina var. Hadi 1 milyon değil, 100 bin bina etkilensin. Apartmanın elektriğinin faturası gelir. Kiracı ya da ev sahibinin, yani oturanın değil, ülkenin yararına” dedi. 

EDAŞ’LARA DA KAZANDIRACAK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Öztüketim amaçlı güneş yatırımlarının planlanan şekilde gelişmesi halinde dağıtım şirketlerinin en az 60 milyar dolar zarar edeceklerinin hesaplandığını, yazılıp çizildiğini anlatan Uğurel şöyle konuştu: 

“Eğer öyleyse onların güneşi engellemek için her şeyi yapacaklarını düşünürsünüz. Ama dağıtım şirketlerini lobi olarak görmek yerine onların da bu işten nasıl para kazanabileceği sorusuna cevap üretilmeli.” 

YERLİLİK ŞARTI FİNANSMANI ENGELLİYOR 

YEKA ihalelerinde yerlilik şartını değerlendiren Ateş Uğurel, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası EBRD’nin yerlilik şartlı projelere finansman sağlamayacağını açıkladığına dikkat çekti. Başka ülkelerdeki gibi bir de yerli ekipman şartı içermeyen YEKA ihalesi düzenlenmesini öneren Uğurel, iki farklı ihaleden çıkacak sonuçların karşılaştırılmasından ciddi ve anlamlı veriler elde edilebileceğini ifade etti. 

GES’LERE KAYNAK BULMAK KOLAY  

YBT Enerji’den Yusuf Bahadır Turan ise güneşe dayalı yatırımlara finans kaynağı bulmanın çok da güç olmadığını ifade etti. Bahadır Turan “Bankalar son beş yılda çok yol kat etti. Yenilenebilir kaynaklara dayalı projelere finansman bulmak kolay” diye konuştu.  

Mehmet KARA - ANTALYA 

Önceki ve Sonraki Haberler