1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Çetin HES kısmen elektrik üretmeye başladı

Çetin HES kısmen elektrik üretmeye başladı

Siirt’in Pervari ilçesinde Botan Çayı üzerinde kurulan 420 MW kapasiteli Çetin Hidroelektrik Santrali’nin 2 ünitesinde elektrik üretimine başladı. Diğer iki ünitesi ise Mayıs ayında elektrik üretmeye başlayacak. 

Çetin HES kısmen elektrik üretmeye başladı

Enerji Günlüğü - Siirt’in Pervari ilçesinde Botan Çayı üzerinde kurulan 420 MW kapasiteli Çetin Hidroelektrik Santrali’nin 2 ünitesinde elektrik üretimine başladı. Diğer iki ünitesi ise Mayıs ayında elektrik üretmeye başlayacak. 

Limak Grubu’nun 2017 yılında Norveçli Statkraft şirketinden devraldığı Siirt’teki Çetin Hidroelektrik Santrali elektrik üretimine kısmen başladı. Santral tam kapasite üretime ise önümüzdeki ay başlayacak. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Limak İnşaat tarafından Temmuz 2017’de inşaatına başlanan Siirt’in Şirvan ve Pervari ilçesi sınırları içerisinde, Botan Çayı üzerinde yer alan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin, Bakanlık kabulü yapılan 2 ünitesi ile enerji üretimine başladığı duyuruldu. Açıklamaya göre, RCC gövde tipinde, 165 metre yüksekliği ve 4.726.527 metreküp gövde hacmiyle Avrupa ve Türkiye’nin en büyük barajı olan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin kalan iki ünitesinin de Mayıs ayında üretime başlaması planlanıyor.

Planlanan toplam kurulu gücü 420 MW olan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali, tüm üniteler devreye alındığında yılda 1 milyar 174 milyon kWh enerji üretecek.

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü de sosyal medya üzerinden, denetimini yaptığı Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatının bittiğini ve santralin Mayıs ayında elektrik üretimine başlayacağını duyurdu. 

Çetin Barajı ve HES, silindirle sıkıştırılmış beton ağırlıklı ( hardfill) gövde tipinde, 165 m yüksekliğinde ve gövde dolgu hacmi 4.600.000 m3 olan Çetin Barajı, gövde SSB ( Silindirle Sıkıştırılmış Beton) hacmiyle kendi sınıfında Avrupa’nın en büyük barajı olma özelliği taşıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler