1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çin 4GW’lık solar hidrojen tesisi ihalesini askıya aldı

Çin 4GW’lık solar hidrojen tesisi ihalesini askıya aldı

Çin, 4GW'lık güneş enerjisine dayalı hidrojen üretim tesisi ihalesini askıya aldı.

Çin 4GW’lık solar hidrojen tesisi ihalesini askıya aldı

Enerji Günlüğü - Çin, 4GW'lık güneş enerjisine dayalı şebeke dışı hidrojen üretim tesisi için hazırlığını yaptığı ihaleyi askıya aldı. 

Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İhale Platformu, Gansu eyaletinde kurulması planlanan 4GW kapasiteli, güneş enerjisine dayalı hidrojen üretim tesisi ihalesinin askıya alındığını duyurdu. 

İhalenin askıya alınmasının nedenleri ise bazı isteklilerin ihaleden çekilmesi, bir isteklinin de bazı hatalı belgeler sunması olarak bildirildi. Ancak ihale süreci, aksaklıkların giderilmesiyle devam edecek. 

GÜNEŞ ELEKTRİĞİ HİDROJEN VE DEPOLAMA

Gansu eyaletinin Jiuquan şehrinde kurulacak olan dev tesis, 4,83 milyar dolara mal olacak. Tesis bünyesinde 800MW/1.600MWh enerji depolama ünitesi de yer alacak. Toplam 67km2’lik alan üzerine kurulacak olan tesis projesinde; elektrik kullanarak sudaki hidrojen ve oksijen moleküllerini ayrıştıran 8.638 adet elektrolizör bulunuyor. 

Santral projesinin güneş enerjisiyle çalışan elektrolizörler aracılığıyla yılda 200.000 ton hidrojen üretebileceği tahmin ediliyor. 2026 yılı sonunda üretime başlaması öngörülen tesis projesi birbirinden farklı amaçlarla hazırlandı. Bunlardan biri güneş enerjisinden elektrik üretimi. 

4GW'lık kapasite, Çin'in yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması için önemli bir miktar. Tesis ayrıca karbon emisyonlarının azaltılmasına da yardımcı olacak. 

Son olarak, projeye büyük ölçekli bir enerji depolama sisteminin dahil edilmesi, özellikle enerji üretim merkezlerine uzak bölgelerde ve şebeke dışı alanlarda enerji arz güvenliğine önemli katkılar yapacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler