1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin Halk Cumhuriyeti yenilenebilir enerjide dünya lideri

Çin Halk Cumhuriyeti yenilenebilir enerjide dünya lideri

Çin Halk Cumhuriyeti, yenilenebilir enerji alanında dünya lideri konumuna geldi. 

Çin Halk Cumhuriyeti yenilenebilir enerjide dünya lideri

Enerji Günlüğü - Çin Halk Cumhuriyeti, yenilenebilir enerji alanında dünya lideri konumuna geldi. 

Çin Halk Cumhuriyeti, Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2019 Raporu’na göre, son 10 yılda 758 milyar dolarlık yatırımla yenilenebilir enerji alanında dünya lideri oldu. Raporda ÇÖin Halk Cumhuriyeti’ni ABD ve Japonya takip ediyor. Rapora göre, yenilenebilir enerji yatırımları bu yılın sonunda 1,650 GW düzeyine ulaşacak.
 
YENİLENEBİLİR 4 KAT ARTTI
Birleşmiş Milletler Küresel İklim Eylemi Zirvesi öncesinde yayımlanan Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2019 Raporu’ndaki küresel eğilimlere göre, 2009 sonunda 414 GW olan yenilenebilir enerji yatırımları bu yılın sonunda büyük hidro hariç olmak üzere, dört katına çıkarak 1,650 GW düzeyine ulaşacak. Yıl sonunda, güneş yatırımları 1,349 trilyon dolarla en fazla yatırımın gerçekleştiği yenilenebilir enerji alanı olurken, rüzgar enerjisine yapılan yatırımlar 1,023 trilyon dolar düzeyine ulaşmış olacak.
 
Yenilenebilir enerjide dünya liderliğini koruyan Çin, bu yılın ortasına kadarki son 10 yıllık dönemde, yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi için 758 milyar dolar harcadı. Çin, 2018’de yüzde 38’lik payla (88,5 milyar dolar) en büyük tek yatırımcı olmaya devam ederken, yenilenebilir enerji kapasitesine yapılan yatırımlar dünya genelinde daha fazla yayıldı ve 29 ülke her biri 1 milyar doların üzerinde olmak üzere yatırım gerçekleştirdi.
 
Son 10 yıllık dönemde, ikinci sırada 356 milyar dolarla ABD yer aldı. 202 milyar dolar harcayan Japonya ise üçüncü sırada yer aldı. 

Avrupa ülkeleri aynı dönemde toplamda 698 milyar doları yenilenebilir kapasiteye harcadı. Avrupa’da 179 milyar dolarla Almanya; 122 milyar dolarla da Birleşik Krallık başı çekti.
 
YENİLENEBİLİR, NÜKLEERDEN 25 KAT HIZLI GELİŞTİ
Öte yandan 24 Eylül Salı günü yayımlanan Dünya Nükleer Endüstrisi Durum Raporu’nda (World Nuclear Industry Status Report-WNISR), elektrikte nükleer enerji payının küresel çapta azaldığı; buna karşın yenilenebilir enerjilerin payının arttığı belirtiliyor. 
 
Rapor, bu düşüşte dünya çapında inşa edilen nükleer enerji reaktörlerindeki azalışın etkili olduğuna dikkat çekiyor ve Çin’de 2016’dan bu yana hiçbir yeni nükleer projesinin hayata geçirilmediği hatırlatılıyor. Pekin’in 2018 yılında nükleer enerjiye harcadığı tutar 6,5 milyar dolarla sınırlı kaldı. 

Küresel düzlemde de 2000 yılından beri elektrik enerji kapasitesinde rüzgar 547 GW, güneş 487 GW artarken nükleerde ancak 41 GW’lık artış oldu. Nükleeri gözden düşüren diğer gerekçeler ise inşaat ve üretim süreçlerinin maliyetleri oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler