1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin nükleerde üçüncü nesil reaktör kullanımını arttıracak

Çin nükleerde üçüncü nesil reaktör kullanımını arttıracak

Enerji Günlüğü - Çin, gelişmiş, güvenli ve daha büyük üçüncü nesil reaktörlerin kullanımını yaygınlaştırmak için ileri ikinci nesil nükleer...

Çin nükleerde üçüncü nesil reaktör kullanımını arttıracak

Enerji Günlüğü - Çin, gelişmiş, güvenli ve daha büyük üçüncü nesil reaktörlerin kullanımını yaygınlaştırmak için ileri ikinci nesil nükleer reaktörler için ithalat vergisi muafiyetini sona erdirecek.

Çin Maliye Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ileri ikinci nesil nükleer reaktörlerin 1 Ocak 2019'dan itibaren ithalat vergisi muafiyetini yitireceğini ve Beijing’in yerel tedarikçileri ile teknolojik gelişmeyi desteklemeye çalışacağını bildirdi. Bakanlık açıklamasına göre Çin, imalat şirketlerine 1 gigawatt'tan (GW) daha fazla kapasiteye sahip nükleer reaktörlerde vergi muafiyeti için önceden ayırdığı 2019 yılı ithalat kotasını da iptal edecek. 

Çin, daha önce Westinghouse’ın AP1000 ve Areva’nın EPR'sinin yanı sıra yerli üretim Hualong One'ı da içeren gelişmiş, güvenli ve daha büyük üçüncü nesil reaktörleri kullanacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz ay ABD, Çin'in iki ülke arasındaki ticari geriliminin arttığı dönemde askeri veya diğer izinsiz amaçlarla kullanılmasını engellemek için Çin'in sivil nükleer teknoloji ithalatı üzerindeki kontrolü sıkılaştırdığını açıklamıştı. 

Çin Nükleer Enerji Kurumu’ndan alınan verilere göre, ülkede 37 nükleer reaktör faaliyette bulunurken, yapım aşamasında olan 20 reaktörün yarısı ikinci nesil diğer yarısı ise ileri ikinci nesil reaktör konumunda.

Temiz enerji tüketimini artırmaya yönelik politikanın bir parçası olarak, Çin 2030’a kadar nükleer güç kapasitesini üç katına çıkararak toplamda 120-150 GW düzeyine ulaştırmayı hedefliyor.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler