1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin yeni nesil nükleer yolculuğunu tamamladı

Çin yeni nesil nükleer yolculuğunu tamamladı

Çin’in geliştirdiği üçüncü nesil nükleer enerji teknolojisine sahip basınçı su nükleer reaktörleri olan Hualong One ünitelerinin nihai kabulü yapıldı.

Çin yeni nesil nükleer yolculuğunu tamamladı

Enerji Günlüğü - Çin, 9 büyüklüğünde bir depreme dayanabilecek çift katmanlı bir kabuğa sahip üçüncü nesil yerli Hualong One nükleer reaktörlerinin testlerini tamamlayarak faaliyete geçirdi.

Çin Ulusal Nükleer Kurumu  (CNNC), Çin’in üçüncü nesil yerli nükleer güç reaktörü olan Hualong One projesinin dünyadaki ilk iki ünitesi olan Fuqing nükleer santralinin 5. ve 6. ünitelerinin nihai kabullerinin 5 Mayıs'ta yapıldığını açıkladı. Kesin kabulün, bir projenin inşaat sonuçlarını ve kalitesini kapsamlı bir şekilde değerlendiren son süreç olduğu belirtilen açıklamada, “Ticari işletmeye girmesinden bu yana, hem Fuqing 5 hem de 6, Hualong One teknolojisinin güvenliğini, gelişimini ve olgunluğunu kanıtlayan ilk yakıt çevrimi testini tam olarak deneyimledi” denildi.

İKİ YENİ NESİL REAKTÖR YILDA 20 MİLYAR KWh ELEKTRİK ÜRETECEK

Testlerin tamamlanmasının, Hualong One projesinde son aşamaya gelindiğini gösterdiği kaydedilen açıklamada, iki santralin yılda 20 milyar kilovat saat elektrik üreteceği bilgisi de verildi. Reaktörlerde üretilen elektriğin yılda 6.24 milyon ton kömür kullanımını azaltacağı ve 16.3 milyon ton CO2 salımını önleyeceği ifade edildi.

“ÖRNEK ÜNİTELER EN İYİ PERFORMANSI ORTAYA KOYDU”

Fuqing Nükleer Santrali Genel Müdürü Song Lin, “Hualong One örnek projesi, dünya genelindeki üçüncü nesil nükleer santral örnek üniteleri arasında inşaat süresi, maliyet etkinliği, işletme güvenliği ve kalitesi açılarından en iyi performansı ortaya koydu” dedi. 

İKİ REAKTÖR TESTLERİ TAMAMLAMIŞTI

China General Nuclear Power Group ve China National Nuclear Corporation tarafından ortaklaşa geliştirilen ve Fuqing Nükleer Santrali'nin 6 numaralı nükleer güç ünitesi olarak faaliyet yürütecek olan 3. nesil Hualong One nükleer reaktörü 1 Ocak 2022 tarihinde şebekeye bağlanarak elektrik üretmeye başladı. Fuqing 5 numaralı Hualong One nükleer reaktörü de  2021 yılında ticari kullanıma açılmıştı. Hualong 1 teknolojisi, 700'den fazla patente ve 120 yazılım telif hakkına sahip. Teknoloji, 9 büyüklüğünde bir depreme dayanabilecek çift katmanlı bir kabuğa sahip. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler