1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin ve Japonya’dan ortak EV şarj standardı

Çin ve Japonya’dan ortak EV şarj standardı

Enerji Günlüğü - Çin ve Japonya elektrikli araçların 10 dakikadan daha kısa bir sürede şarj edilmesini sağlayacak ortak bir sarj etme standardı geliştiriyor. Çin...

Çin ve Japonya’dan ortak EV şarj standardı

Enerji Günlüğü - Çin ve Japonya elektrikli araçların 10 dakikadan daha kısa bir sürede şarj edilmesini sağlayacak ortak bir sarj etme standardı geliştiriyor. 

Çin ve Japonya elektrikli otomobillerin şarj fişi mücadelesinde ittifak kuruyor. Her iki ülkenin ilgili endüstri birlikleri bu hafta, ön anlaşma niteliğinde bir iyi niyet anlaşması imzalayacak ve elektrikli araçların hızlı şarj edilmesine ilişkin bir ortak standart geliştirecek. 

Elektrikli araçlar için bir DC şarj standardı olan Chademo'nun bildirdiğine göre, yeni sistem 2020'ye kadar tamamlanmış olacak ve elektrikli araçların 10 dakikadan daha kısa bir sürede şarj edilmesini sağlayacak. 

İttifak, elektrikli otomobillerin şarj ve fiş standartlarını saptama konusunda küresel rekabet gücüne sahip. Burada önemli olan fişin biçimi değil karşılıklı değiş tokuş edilen şarj bilgilerine ilişkin protokol. Bu çerçevede birçok sistem öncü olmak için yarış halinde. Alman araç üreticileri ve Ford, CSS-protokolüne dayanıyor. Elektrikli araç öncüsü Nissan, Mitsubishi Motor veya Toyota, Chademo sisteminden yararlanıyor. Çin Electricity Council kendi GB/T standardına sahip. Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın kendi geliştirdiği Super-Charger'i var. Ayrıca Çin GB/T bağlantıları ve Chademo fişleri için adaptör imal ediyor. 

Bütün sistemlerin avantaj ve sakıncaları mevcut. Avrupa CSS sistemi, doğru ve alternatif akım fişini tekleştiriyor böylece şarj istasyonu sayısı artmak zorunda ve de bir arabada ikinci bir bağlantı olamıyor. Japon Chademo sistemi her iki yönde şarjı mümkün kılıyor öyle ki elektrikli araçlar kriz anında stabilizatör olarak kullanılabiliyor. Hangi sistemin en çok kazanacağı yaygınlaşma yetisine bağlı. 

ŞARJ İSTASYONLARI KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Chademo'nun, 6.000 tanesi Avrupa'da olmak üzere, toplam 18.000'den fazla şarj istasyonu var. Çin'de ise 200.000'den fazla şarj istasyonu bulunuyor. Salt rakamsal verilere bakılacak olursa Çin-Japonya ittifakının çok büyük bir avantajı var. Çin ve Japonya ittifakının hedefi, şarj istasyonlarının 500 kilowatt'tan fazla verebilmesi. Bu, Çin'de ve Japonya'daki şarj istasyonlarında şu anda geçerli olandan 3 ila 10 kat fazla.

Önceki ve Sonraki Haberler