1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin’den Fukuşima atık su boşaltma planına itiraz

Çin’den Fukuşima atık su boşaltma planına itiraz

Japonya, önümüzdeki bahar veya yaz aylarında Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun denize boşaltılmaya başlayacağını açıkladı. Çin ise bu konuda komşular ile tam istişare çağrısı yaptı.

Çin’den Fukuşima atık su boşaltma planına itiraz

Enerji Günlüğü - Çin, Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun denize boşaltılması planında 'tam istişare' çağrısında bulundu. 

Japonya, Fukushima nükleer felaketinden bu yana biriken 1 milyon tondan fazla radyoaktif atık sudan nasıl kurtulacağına dair yıllarca süren görüşmelerin ardından geliştirdiği planını bu bahar veya yaz aylarında uygulamayı planladığını açıkladı. Plana göre, atık sudaki radyoaktif trityum elementi Fukuşima'da kullanılan filtreleme ve kimyasal işlem şeklindeki iki yöntemle ayrıştırılarak seyreltilecek. Böylelikle, tesis işleticisi Tokyo Electric Power (TEPCO) günden güne artış gösteren suyu periyotlar halinde Pasifik Okyanusu'na boşaltabilecek.

ÇİN’DEN KOMŞULARLA TAM İSTİŞARE ÇAĞRISI

Bununla birlikte Çin, Japonya'nın bu açıklamasına karşı dün bir açıklama yaptı. Çin hükümeti yaptığı açıklamada Japonya'yı, nükleer atık suyu denize boşaltmaya yönelik tartışmalı bir plan üzerinde ilerleme konusunda komşu ülkelerle “tam istişare” yapmaya çağırdı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, düzenlediği basın toplantısında, "Japonya, komşu ülkeler ve diğer paydaşların yanı sıra ilgili uluslararası kuruluşlarla tam bir istişareden geçmeden nükleer kirlilik içeren suları boşaltma planına devam etmemelidir" dedi. 

Japonya, planı Nisan 2021'de açıkladı ve Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, ada ülkesi Tayvan ve BM dahil uluslararası kuruluşlardan büyük eleştiriler aldı. Ancak ABD, Mart 2011'de meydana gelen Fukuşima nükleer kazasından bu yana biriken 1 milyon tondan fazla suyun nasıl bertaraf edileceğine ilişkin yıllarca süren görüşmelerin ardından Japonya’nın bu planını destekledi. 

JAPON BALIKÇILAR DA PLANA KARŞI

Japon balıkçılar da yakaladıkları balıkların güvenliğine ilişkin tüketicilerin korkularından ve balıkçılık sektörünün itibarının zedelenmesinden duydukları endişe nedeniyle plana karşı çıkıyorlar. Japonya, plana karşı olduklarını dile getiren yerel balıkçı toplulukları için 600 milyon dolarlık fon sözü verdi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler