1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. COP15 ile doğa koruma hedefleri netleşti

COP15 ile doğa koruma hedefleri netleşti

2030 yılına kadar doğa kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere her yıl 30 milyar dolar finansman sağlayacak.

COP15 ile doğa koruma hedefleri netleşti

Enerji Günlüğü - Doğa için yeni küresel anlaşma COP15 kapsamında 2030 yılına kadar kara ve denizlerin %30'u korunacak.

Montreal'de gerçekleşen BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Toplantısı (COP15), biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için tarihi bir anlaşmaya imza attı. 2030 yılına kadar doğanın kritik eşikten dönmesini ve 1,5 derece hedefinin hayatta kalmasını sağlayacak bir rota çizen Anlaşmaya göre, 2030 yılına kadar kara ve denizlerin %30'u korunacak. Bunun için 2030 yılına kadar her yıl 30 milyar dolar finansman sağlanacak.

DOĞAYI KORUMADAN PARİS ANLAŞMASINA ULAŞILAMAZ

Anlaşmada doğa kaybının iklim sorununun üçte birini oluşturduğu ancak doğa çözümün üçte birine de katkıda bulunabileceği vurgulandı. Doğayı korumak ve restore etmek için harekete geçmeden Paris anlaşmasına ulaşmanın mümkün olmadığı belirtilerek, bu anlaşmanın iklim, ekonomi ve gıda güvenliği için hayati önem taşıdığı kaydedildi.

HÜKÜMETLER PLANLAMA VE YASAMA YAPMALI

COP15 ile net sıfır ve doğa pozitif ekonomilere ulaşma arzusu artık uluslararası hukukta kabul gördü; eylemsizlik için hiçbir mazeret yok. Bunun sonucunda hükümetlerin planlama ve yasama yapması bekleniyor. Ayrıca, COP15, güçlü hükümet planlarını ve iş dünyasının hesap verebilirliğini merkeze koyuyor; ekonomilerin her sektörü işin içinde ve hiç kimse muaf değil.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN 30 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN

Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yılda 30 milyar dolar tutarında uluslararası kamu finansmanı, gelişmekte olan ülkeleri destekleyecek ve doğayı korumak ve restore etmek için harekete geçilmesini sağlayacak.

“COP15’İN TEK BİR KAZANANI YOK”

Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) Kıdemli Uluslararası Politika Danışmanı Georgina Chandler konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Dünya Kupası'nın aksine, COP15'in tek bir kazananı yok. Montreal'de varılan anlaşma sayesinde hem insanlar hem de doğa daha iyi durumda olacak. Artık her şey bittiğine göre, hükümetlerin, şirketlerin ve toplumların bu taahhütlerin hayata geçirilmesine nasıl yardımcı olacaklarını bulmaları gerekiyor. Nihai hedefe ulaşmanın tek yolu budur: hepimiz için sağlıklı bir gezegen" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler