1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Danimarka rüzgar elektriği için enerji adası kuracak

Danimarka rüzgar elektriği için enerji adası kuracak

Danimarka, Kuzey Denizi'nde ilk etapta 3 bin MW rüzgar enerjisi kapasiteli dev bir enerji adası inşa edecek.

Danimarka rüzgar elektriği için enerji adası kuracak

Enerji Günlüğü - Danimarka, Kuzey Denizi'nde ilk etapta 3 bin MW rüzgar enerjisi kapasiteli dev bir enerji adası inşa edecek.

Danimarka Parlamentosu, Kuzey Denizi'nde ilk aşamada en az üç milyon hane için rüzgar elektriği üretebilecek yapay bir ada inşa etme planlarını onayladı. Enerji adasında kapasite 3 bin MW ile başlayacak ve 10 bin MW’a kadar çıkarılabilecek.

Yüzde 51'i devlete ait olan enerji adası projesinin maliyetinin 34 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.

18 futbol sahası büyüklüğünde olacak enerji adası kıyıdan 80 kilometre uzaklıkta inşa edilecek ve 200 rüzgar türbini için bir merkez olarak hizmet verecek. 

Enerji adasının inşa çalışmalarına 2026'da başlanması ve 2033'te devreye alınması bekleniyor. Adada üretilen elektrik 5,8 milyon nüfuslu Danimarka’nın ihtiyacından fazla olduğundan, Belçika, Hollanda ve Almanya'ya da gönderilmesi planlanıyor.

Danimarka Parlamentosu 21 Haziran 2020’de iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olan bir iklim anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'nde yer alacak iki denizüstü (offshore) rüzgar adasının kurulması hedeflenmişti. Avrupa'nın yenilenebilir enerji payını artırmaya yardımcı olacak enerji adaları, birkaç denizüstü (offshore) rüzgar santralinin bağlanmasına izin veren merkezler olarak hareket edecek ve adaya bağlı ülkelere elektrik dağıtacaklar.

2050'ya kadar da karbon-nötr bir ülke olmayı hedefleyen Danimarka, yürürlükte olan İklim Yasası uyarınca 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre yüzde 70 azaltma taahhüdünde bulundu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler