1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Deprem bölgesinde avans ödemeleri ertelendi

Deprem bölgesinde avans ödemeleri ertelendi

EPDK, deprem bölgesindeki elektrik üreticileri ile tedarikçilerin ilişkilerinde geçici düzenlemeler getirdi.

Deprem bölgesinde avans ödemeleri ertelendi

Enerji Günlüğü - EPDK, deprem bölgesindeki elektrik üreticileri ile tedarikçilerin ilişkilerinde geçici düzenlemeler getirdi. Buna göre avans ödemeleri olağanüstü hal boyunca fatura son ödeme tarihlerine kadar ertelenecek.

Depremden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Malatya illeri için 06 Şubat 2023 tarihinden itibaren ilan edilen olağanüstü hal uygulaması boyunca, elektrik üretim tesisleri, dağıtıcılar, görevli tedarik şirketleri, OSB tedarik şirketleri ile şirket merkezi deprem bölgesinde bulunan tedarik şirketlerinin piyasa işletmecisine ve piyasa katılımcısına yapması gereken avans ödemeleri, fatura son ödeme tarihine kadar ertelendi. Erteleme boyunca temerrüt faizi de uygulanmayacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), 11629 sayılı ve 09 Şubat 2023 tarihli kararı ile bu kuruluşların sunmakla yükümlü olduğu teminatları bulundurmamaları halinde temerrüt hükümleri ve tedbir hükümleri de uygulanmayacak. 

Ayrıca deprem bölgesinde kurulu ve işletmede olan üretim tesisleri için üretim programından sapma tutarları, sıfır (0) olarak dikkate alınacak. Üretim tesislerinin verişleri ile tedarikçilerin çekişlerine tekabül eden dengesizlik miktarları da piyasa takas fiyatı üzerinden değerlendirilecek. 

Bölgedeki lisanslı ve lisanssız elektrik üretim tesislerine ilişkin uzlaştırma ve mahsuplaşma işlemlerinde kullanılacak verilerin elde edilememesi durumunda, uzlaştırma ve mahsuplaşma işlemleri Aralık 2022 dönemi verileri üzerinden yapılacak. Daha sonra veri elde edildiğinde ise geçmişe dönük düzeltmeler yapılacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler