1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz hizmeti HES şartına bağlandı

Doğalgaz hizmeti HES şartına bağlandı

Doğalgaz dağıtım şirketleri, müşteri merkezlerinde evinden çıkmaması gereken Covid 19’lu vatandaşlara rastlayınca önlem gecikmedi. Şirketler, hizmet talep eden müşterilerden HES kodu istenecek.

Doğalgaz hizmeti HES şartına bağlandı

Enerji Günlüğü - Doğalgaz dağıtım şirketleri, müşteri merkezlerinde evinden çıkmaması gereken Covid 19’lu vatandaşlara rastlayınca önlem gecikmedi. Dağıtım şirketleri, hizmet talep eden müşterilerden HES kodu isteyecek.

Tüm dünyada olduğu gibi koronavirüs vaka sayısındaki artış, Türkiye’de de yeni önlemleri beraberinde getirdi. Kimi işyerlerinin faaliyetine izin verilmezken, kimilerinin faaliyetlerine saat bazında kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Bazı sektörlerdeki işyerleri ise çeşitli önlemleri uygulamaları şartıyla açık tutulabiliyor.

Kamu kurum ve kuruluşları ile merkezi ve yerel yönetimler de Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda çeşitli önlemleri devreye sokuyor. Faaliyetleri kamu hizmeti niteliği taşıyan şirketler de bir yandan genel önlemler kapsamında üzerlerine düşen görevleri yerine getirirken bir yandan da sektörlerine özel ciddi adımlar atıyor. Bunlardan biri de yurt çapında gaz dağıtım ve satış faaliyetleri yürüten doğalgaz dağıtım şirketleri.

EK TEDBİRLER DEVREYE GİRECEK

Türkiye’nin 81 ilinde 16 milyondan fazla aboneye hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketleri, müşteri hizmetleri ve iç tesisat proje uygunluk kontrollerinde Covid 19 tedbirlerini uygulamaya başlıyor. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtım hizmetinin, vatandaş ile temasın yüksek olduğu iş süreçlerini içerdiğini hatırlatarak “Bu sebeple gerek vatandaşlarımızın gerekse çalışanlarımızın sağlığının korunması için iş süreçlerimizde tedbirli davranmak zorundayız. Aksi halde hizmet sürekliliğinin sağlanmasında önemli zorluklar ortaya çıkacaktır” dedi.

YILDA 2 MİLYON ABONELİK İŞLEMİ

Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtım şirketlerinin her yıl yaklaşık 1 milyon yeni aboneyi sisteme dahil ettiğini kaydetti. Benzer şekilde 1 milyona yakın abonenin de adres değişikliği, şehir değiştirme gibi sebeplerle abonelik sonlandırma ve yeni abonelik başlatma süreçlerini gerçekleştirdiğini anlatan Arslan “Yeni abonelik ve adres değişikliği uygulamalarında iç tesisatın mevzuatlara ve projeye uygun olup olmadığı dağıtım şirketleri tarafından proje uygunluğu kontrol ediliyor” diye konuştu.

HER GÜN 6 BİN HANEYİ KONTROL EDİYORLAR

Yaşar Arslan’ın verdiği bilgiye göre dağıtım şirketleri, abonelikle ilgili işlemler kapsamında her gün ortalama 6000 abonenin iç tesisatının proje uygunluğunu kontrol ediyor. Evin içine girilerek yapılan bu denetimlerin Covid 19 sürecinde dağıtım şirketlerini en çok zorlayan iş süreci haline geldiğini vurgulayan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan “Dağıtım şirketlerinin müşteri merkezlerindeki abone yoğunluğu Mart-Haziran dönemine kıyasla arttı” ifadesini kullandı.

MÜŞTERİ MERKEZLERİNDE COVID-19’LU

Doğalgaz şirketlerinin müşteri hizmetleri merkezlerinde çalışanlarla müşteriler arasına ayırıcı cam konması, ortamın sürekli havalandırılması, maskesiz kişilerin içeriye alınmaması gibi uygulamaların devam ettiğini anlatan Yaşar Arslan “Ancak son dönemde yaptığımız tespitlerde Coavid 19 teşhisli veya karantina altında olması gereken bazı vatandaşların müşteri merkezlerine gelerek işlem yapmak istediklerini tespit ettik” diye konuştu.

COVID-19’LU ABONEYE ÖZEL PROSEDÜR

Özellikle vatandaşları ve çalışanların sağlığının korunması amacıyla müşteri merkezlerinde de HES Kodu sorgulaması yapılması uygulamasını başlatacaklarını açıklayan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan şöyle devam etti:

“Doğalgaz dağıtım şirketlerinin abone ve yakınlarının HES (Hayat Eve Sığar) Kodu kontrolü yaptıktan sonra iç tesisat proje uygunluk kontrolünün yapılması yönünde bir uygulama başlatıyoruz. HES kodu sorgulaması sonucuna göre Covid 19 pozitif, pozitif hasta temaslısı ve filyasyon ekiplerince izolasyonda olması gereken kategoride belirlenen aboneler için özel iç tesisat proje uygunluk kontrolü süreçleri uygulayacağız.”

ABONE EKİP GELMEDEN EVİ HAZIRLAYACAK

Doğalgaz iç tesisat uygunluk kontrolü işlemlerinin hızlı tamamlanabilmesi için kontrol öncesinde, abonelerden evlerini havalandırmaları istenecek. İç tesisat kontrol personelinin test ve kontrollerini en hızlı şekilde yapabilmeleri için kontrolün yapılacağı alandaki kişi sayısının en aza indirilmesinin de önem arz ettiğini vurgulayan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, bu konuda da abonelerin dağıtım şirketi çalışanlarına yardımcı olmasını beklediklerini söyledi.

KURALLARA UYUN GEREKSİZ HAREKETLERDEN KAÇININ

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtım sektörünün, 53 milyonun üzerinde vatandaşa hizmet verdiğini kaydetti. Özellikle vaka sayısı artışının hızlı olduğu illerdeki vatandaşlardan, maske ve sosyal mesafe kurallarına uymalarını ve gereksiz hareketten kaçınmalarını isteyen Arslan “Vatandaşlarımızdan isteğimiz doğalgaz ile ilgili işlemlerini mümkün olduğunca online kanalları kullanarak yapmaları. Fatura ödeme, abonelik açma, sonlandırma gibi işlemler bankaların internet siteleri ve e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor” diye konuştu.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler